Folkhälsomyndigheten kommer fortsätta att bevaka den nya varianten av viruset.
Folkhälsomyndigheten kommer fortsätta att bevaka den nya varianten av viruset. Bild: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten: Inga fall av den nya coronavarianten

En ny mer smittsam variant av coronaviruset uppges driva på smittspridningen i Storbritannien. Inga fall av den nya varianten har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Till dagens datum har Folkhälsomyndigheten inte konstaterat den virusvariant som rapporterats i Storbritannien, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

ANNONS
|

Den nya varianten av coronaviruset sägs kunna vara upp till 70 procent mer smittsam. Ett ihärdigt arbete pågår för att kartlägga sars-cov-2, som hittills har upptäckts av 60 lokala myndigheter.

Till följd av virusets spridning i Storbritannien, meddelade landets premiärminister Boris Johnson under lördagen att man inför allt striktare restriktioner i bland annat London där smittspridningen är som värst.

– Vi måste bli vägledda av vetenskapen, när viruset förändras måste vi också göra det, sa Boris Johnson under lördagens pressträff.

LÄS MER: Storbritannien ställer in julfirandet

Osäkert kring fall i Sverige

Folkhälsomyndigheten i Sverige har ännu inte bekräftat några fall av den nya varianten av viruset. Däremot går det inte att dra några säkra slutsatser om variantens förekomst i Sverige. Detta på grund av att endast ett fåtal prov har sekvenserats mellan november och december.

ANNONS

– Myndigheten fortsätter att sekvensera virusprov och kommer särskilt att bevaka förekomsten av den nya varianten VUI202012/01, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

Det finns inte heller några bekräftade fall i Norge, uppger norska folkhälsoinstitutet till VG. I Danmark har hittills nio personer bekräftats smittade av den nya varianten av coronaviruset, rapporterar TT med hänvisning till danska nyhetsbyrån Ritzau.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Första britten har blivit vaccinerad mot covid-19

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS