Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten kommer fortsätta att bevaka den nya varianten av viruset.  Bild: Anders Wiklund/TT
Folkhälsomyndigheten kommer fortsätta att bevaka den nya varianten av viruset. Bild: Anders Wiklund/TT

Folkhälsomyndigheten: Inga fall av den nya coronavarianten

En ny mer smittsam variant av coronaviruset uppges driva på smittspridningen i Storbritannien. Inga fall av den nya varianten har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Till dagens datum har Folkhälsomyndigheten inte konstaterat den virusvariant som rapporterats i Storbritannien, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

Den nya varianten av coronaviruset sägs kunna vara upp till 70 procent mer smittsam. Ett ihärdigt arbete pågår för att kartlägga sars-cov-2, som hittills har upptäckts av 60 lokala myndigheter.

Till följd av virusets spridning i Storbritannien, meddelade landets premiärminister Boris Johnson under lördagen att man inför allt striktare restriktioner i bland annat London där smittspridningen är som värst.

– Vi måste bli vägledda av vetenskapen, när viruset förändras måste vi också göra det, sa Boris Johnson under lördagens pressträff.

LÄS MER: Storbritannien ställer in julfirandet

Osäkert kring fall i Sverige

Folkhälsomyndigheten i Sverige har ännu inte bekräftat några fall av den nya varianten av viruset. Däremot går det inte att dra några säkra slutsatser om variantens förekomst i Sverige. Detta på grund av att endast ett fåtal prov har sekvenserats mellan november och december.

– Myndigheten fortsätter att sekvensera virusprov och kommer särskilt att bevaka förekomsten av den nya varianten VUI202012/01, säger Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell till Aftonbladet.

Det finns inte heller några bekräftade fall i Norge, uppger norska folkhälsoinstitutet till VG. I Danmark har hittills nio personer bekräftats smittade av den nya varianten av coronaviruset, rapporterar TT med hänvisning till danska nyhetsbyrån Ritzau.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Första britten har blivit vaccinerad mot covid-19

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.