Folkhälsomyndigheten har pressträff om coronaläget

Tredje vågen är på väg, kanske är den redan här. Scenariot att smittan skulle minska verkar allt mer osannolik, enligt Anders Tegnell. Dessutom tror han att den brittiska virusvarianten kommer att ta över.
– Det får anses som väldigt troligt nu.

ANNONS
|

Sammanlagt har 669 113 personer nu smittats av covid-19. Nu verkar dessutom en tredje våg rulla in över Sverige.

– Tyvärr ser vi för tredje veckan i rad en ökning på drygt tio procent i veckan, sa Anders Tegnell under tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Sjunkande smittspridning ”osannolikt”

Myndigheterna har tagit fram ett antal olika scenarion för hur smittan i samhället kommer att utvecklas. I ett scenario kan smittan minska, i alla andra förväntas en tredje våg, med varierande styrka, komma under våren. Men de senaste dagarna smittspridning gör att det mest optimistiska alternativet redan blivit ”överspelat”, enligt Anders Tegnell.

– I det allvarligaste scenariot blir nästa våg ännu högre, snudd på dubbelt så hög jämfört med den smittspridning vi hade innan jul, sa Anders Tegnell.

ANNONS

Statsepidemiologen använder själv ordet våg för att beskriva pucklarna av smittspridning. Samtidigt värjer han sig mot begreppet.

– Vi har höjt ett varningens finger under några veckor nu. Det är en utveckling som inte alls är bra. Men samtidigt är detta inte en naturfenomen som det inte går att göra något åt. Smittan kan hållas nere. Det är en kritisk situation och vad vi gör under de närmaste veckorna spelar stor roll.

Kommer tredje vågen vara sista vågen?

– Nej, jag är inte helt säker på det. Jag tror vi kan befinna oss i kritisk läge även nästa höst, framför allt om vi inte hunnit nå tillräckligt många med vaccinationer.

Däremot tror Anders Tegnell att förutsättningarna för Sverige jämfört med andra länder är ganska goda att nå en hög andel vaccinerade av befolkningen, delvis på grund en generellt hög vaccinationsvilja.

527 186 personer i Sverige har fått en dos vaccin mot smittan, ungefär hälften av dem ska också ha fått sin andra dos, enligt Folkhälsomyndigheten. Under presskonferensen meddelade också Anders Tegnell att myndigheten håller på att omvärdera rekommendationen att inte ge Astra Zenecas vaccin vaccin till äldre. Det kommer efter att nya studier pekar på att vaccinet ger god effekt, även för gamla människor.

ANNONS

– Vi håller på att titta på det, hur vi kan göra en sådan omsvängning på ett klokt och bra sätt.

Maxtak för butiker

Folkhälsomyndigheten vill också sätta ett maxtak på 500 personer i butiker och varuhus för att ytterligare försöka minska trängsel. Dessutom utesluter inte Anders Tegnell att man kommer ta efter andra länder när det gäller att ge så många som möjligt den första dosen av vaccin och sedan ta dos nummer två när mer vaccin finns tillgängligt.

– Vi följer utvecklingen noggrant. Det kan bli aktuellt när vaccinationen börjar av större grupper, det beror på vaccintillgången.

Däremot är det inte en speciellt god idé att bara ge första dosen när det gäller vaccinationer av äldre och sköra, enligt statsepidemiologen.

– Inte för de som vi vaccinerar just nu. Det finns data som talar för att andra sprutan är väldigt viktig för dem, sa Anders Tegnell.

I år ligger påsken i början av april. Mycket talar nu för att Sverige fortfarande kommer att ha hårda restriktioner då. Det blir med andra ord, likt julen 2020, ett annorlunda firande.

– Påsken är rätt snart och vi befinner oss i en problematisk situation, sa Anders Tegnell.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS