Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten: Ha munskydd under rusningstid

Från och med 7 januari gäller nya allmänna råd om munskydd i kollektivtrafiken. Resenärer uppmanas använda munskydd när det är trångt och många reser, framför allt under rusningstid morgon och kväll. Råden gäller personer födda 2004 och tidigare.

Från och med torsdag 7 januari rekommenderar Folkhälsomyndigheten munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.

Generaldirektör Johan Carlson har sagt att det fortfarande är allra viktigast att hålla avstånd, men att munskydd kan spela en roll om det inte är möjligt att undvika trängsel.

På onsdagen kom Folkhälsomyndigheten nya allmänna råd som vänder sig till folk i Sverige som är födda 2004 och tidigare.

”Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar”, skriver myndigheten.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: Använd munskydd när du inte kan hålla avstånd

Ha med eget munskydd

Det är i första hand resenärens eget ansvar att ha munskydd. Helst ska de vara av kvalitetssäkrade, vilket innebär att de är CE-märkta, skriver Folkhälsomyndigheten. De bör också vara engångsmunskydd.

Samtidigt uppmanar myndigheten kollektivtrafikföretag att förse resenärer med munskydd, om de inte har ett eget.

Företagen bör också informera om hur munskydden ska användas, det vill säga att de ska täcka näsa och mun, att de inte ska vidröras med händerna samt hur de bäst tas på och av.

LÄS MER: Så använder du ett munskydd på rätt sätt

LÄS MER: Så ser morgonrusningen på Göteborgs spårvagnar ut

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.