Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkhälsomyndigheten håller pressträff om coronaläget

Vaccinationen med Astra Zenecas vaccin återupptas för personer över 65 år. Däremot rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vaccinet inte används för yngre personer.
– Skyddseffekten är väldigt bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Smittspridningen i samhället går åt fel håll. Den tredje vågens kulmen är fortfarande inte nådd, menar Anders Tegnell.

– Vi är definitivt på väg mot ytterligare en ökning men hur stor den är vet vi inte än, sa han på torsdagens presskonferens om pandemin.

Nu ökar åter antalet som behöver vård till följd av en covid-19-infektion. 1 700 personer vårdas för sjukdomen i Sverige. För 294 personer är sjukdomen så allvarlig att intensivvård krävs.

Stoppades efter allvarliga biverkningar

Nu väljer Sverige att lägga om kursen kring Astra Zenecas vaccin. Rapporter om svåra men sällsynta biverkningar där blödningar och blodproppar förekommit samtidigt hos vissa vaccinerade fick Sverige och många andra länder att pausa användningen av vaccinet. Nu kan de över 65 år åter få vaccinet i Sverige.

– Därför är vår bedömning att man nu återigen kan använda vaccinet för de som är 65 år eller äldre. Här har man inte sett de här sällsynta, allvarliga biverkningarna, säger Anders Tegnell.

Med tanke på att fokus i Sveriges vaccinationsinsats just nu är så tydligt riktad mot äldre medborgare är skillnaden mellan att tillåta Astra Zenecas vaccin för alla och att tillåta det för de över 65 år i praktiken ganska liten.

Väntan på andra dosen

Samtidigt fortsätter utredningarna om de allvarliga biverkningar som rapporterats kopplat till Astra Zenecas vaccin. Nya besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA väntas veckan efter påsk. Samtidigt finns det människor under 65 år som har fått den första dosen och som väntar på den andra. Men det är inget större problem, menar Anders Tegnell. Skyddet efter en dos är gott och dos nummer två ska tas först mellan 9 och 12 veckor senare. Så än finns det tid att utreda frågan.

– Vi ger inte den andra dosen förrän vi vet mer i frågan. Så fort kunskap kommer, kommer vi att förmedla den. Men det är ingen akut situation. Alla kan vänta ytterligare ett antal veckor utan problem, säger han.

Över en miljon människor i Sverige har nu fått den första dosen, över 433 000 har fått två doser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.