Folkhälsomyndigheten håller pressträff

Under torsdagen håller Folkhälsomyndigheten sin veckovisa pressträff tillsammans med Socialstyrelsen och MSB. Under pressträffen konstaterades det att antalet omikron-fall ökar i Sverige och smittan har spridits utan någon tydlig resekoppling.

ANNONS
|

Under de senaste veckorna har smittan ökat kraftigt i Europa men man kan nu se en lite minskning av antalet smittade i Europa även om incidensen fortfarande är hög. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

Sverige har fortfarande en liten smittspridning i jämförelse med andra länder i Europa men smittan ökar i Sverige och antalet inlagda på sjukhus ökar, även om den just nu är ganska låg. Detta beror även på andra faktorer utöver covid-19, bland annat influensa-, kräk- och RS-virus.

Socialstyrelsen säger även på presskonferensen att belastningen på vården troligtvis kommer att öka inom de närmaste veckorna.

ANNONS

Omikron ökar i Sverige

Antalet omikron-fall ökar i Sverige, under torsdagen hade 84 fall av omikron upptäckts i Sverige. Inledningsvis hade de bekräftade fallen av omikron resekoppling men på presskonferensen berättar Folkhälsomyndigheten att man nu har en viss spridning även i Sverige.

– Det är fortfarande en låg förekomst av omikron-fall men det finns regionala skillnader, säger Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.

Just nu har flest fall upptäckts i Stockholmsregionen och Skåne men det är, enligt Britta Björkholm, svårt att konstatera om smittspridningen av omikron är störst i dessa områden då det kan finnas skillnader i testning och analyser mellan regionerna.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska omikron vara mycket smittsam, men det är fortfarande oklart om insjuknande kan leda till svårare sjukdom jämfört med tidigare virusvarianter. Som vaccinerad kan det, enligt Folkhälsomyndigheten, finnas en större risk att smittas av omikron-varianten jämfört med andra varianter av viruset.

Nya restriktioner kan komma att införas

Tidigare idag höll regeringen och Folkhälsomyndigheten en pressträff där de meddelade att man inför krav på vaccinbevis för inresande från Norden. Man sa också då att nya restriktioner kan införas nästa vecka. Något som även Britta Björkholm bekräftar på dagens pressträff.

– Jag ser att sannolikheten (att det inte införs restriktioner reds anm) är liten, säger hon.

ANNONS

Bland annat har regeringen remitterat ett förslag om att införa vaccinbevis på gym och restauranger.

Förtydligande: I en tidigare version av den här texten framgick det att vaccinerade löper större risk att smittas av omikron-varianten. Det stämmer inte. För vaccinerade finns det större risk att smittas av omikron-varianten jämfört med andra varianter av viruset.

Folkhälsomyndigheten pressträff

Under torsdagen håller Folkhälsomyndigheten sin veckovisa pressträff tillsammans med Socialstyrelsen och MSB. Pressträffen börjar klockan 14.

Under dagens pressträff medverkar Britta Björkholm, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten, Thomas Lindén, avdelningschef, Socialstyrelsen och Svante Werger, särskild rådgivare, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS