Folkhälsomyndigheten: ”En mycket allvarlig situation”

Med två veckor kvar till jul beskrivs coronaläget i Sverige som mycket allvarligt. Nästan hälften av landets IVA-patienter är covid-19-patienter
– Även om det kan skilja mellan regionerna så är det totalt en mycket allvarlig situation med ett högt antal fall i landet, säger säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

Det allvarliga smittoläget betonades vid en presskonferens med Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på torsdagen.

– 21 regioner har rapporterat till Socialstyrelsen och åtta har rapporterat förstärkningsläge, fem om stabsläge. 20 av de 21 regionerna har rapporterat en förväntad försämring av läget, säger Iréne Nilsson-Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten Bild: Janerik Henriksson/TT

Hälften är covid-patienter

Hon förklarade vidare att läget på landets sjukhus är hårt ansträngt – inte minst inom intensivvården.

– 49 procent av landets IVA-patienter är covid-19-patienter, säger Iréne Nilsson-Carlsson.

LÄS MER: Så mycket vaccin får Västra Götaland

Hon betonade särskilt den tuffa situationen för landets kommuner, inte minst inom äldreomsorgen.

ANNONS

– Det är ett allvarligt läge och det är en betydande smittspridning i flera kommuner. Det är stor personalfrånvaro och det är en utmaning för kommunerna att hantera det i sina verksamheter, säger Iréne Nilsson-Carlsson.

Så många har avlidit

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten ,betonade även det allvarliga och oroande läget i världen.

– På global nivå är det fortsatt ett mycket högt antal fall som rapporteras och det ser inte ut att ha mattats av den här veckan. 1,5 miljoner har avlidit globalt, berättade hon.

I Sverige har 58 nya dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats, uppgav Folkhälsomyndigheten på torsdagen.

Därmed har totalt 7 354 smittade avlidit i landet.

LÄS MER: Corona i avloppsvattnet oroar inför julhandeln

Sammanlagt har 312 728 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

– Det är en mycket allvarlig situation med ett högt antal fall i landet, säger Karin Tegmark Wisell. Det är ett bekymmersamt och ett väldigt ansträngt läge som vi har nu.

Om två veckor är det jul och Karin Tegmark Wisell betonade att ansvaret för hur smittan ska hanteras ligger på oss alla.

LÄS MER: Boris Lennerhov om ny pandemilag: ”Spännande”

– Det handlar väldigt mycket om hur vi agerar och hur vi firar. Att hålla avstånden och att umgås i mindre grupper är avgörande för vilken situation vi ska få. Det handlar om att till varje pris försöka minska fortsatt smittspridning och plana ut de negativa kurvorna, betonade hon.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS