Folkhälsomyndigheten backar – papperslösa stryks efter vaccinkritiken

Flera moderata politiker kritiserade Folkhälsomyndighetens beslut att hemlösa och papperslösa ska vaccineras innan den breda allmänheten. Nu backar myndigheten och stryker papperslösa ur formuleringen.
– Är du papperslös finns du inte i vårt land, hur farao ska vi informera en sådan person?, sa Johnny Magnusson (M) innan beskedet.

ANNONS
|

Det var efter Folkhälsomyndighetens besked om att prioriteringsordningen av vaccination mot covid-19 ändras som kritik kom från flera moderata politiker.

Den nya prioriteringsordningen innebar bland annat att människor som lever i socialt utsatta situationer, där hemlösa eller papperslösa gavs som exempel, kommer att vaccineras innan den breda allmänheten.

Flera moderata politiker ifrågasatte hur sjukvården ska bedöma vilka personer som räknas som utsatta.

– Papperslösa, ska de gå före i kön för att de är papperslösa? Det där är en otroligt farlig väg att gå, sa Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Men nu backar Folkhälsomyndigheten och stryker papperslösa från exemplet på utsatta grupper, rapporterar Expressen.

ANNONS

”De exempel som gavs speglade endast en liten del av det spektrum av situationer som kan vara aktuella och kan därför komma att bli alltför styrande för hanteringen. Frågan hanteras bäst på regional nivå utifrån de erfarenheter och kunskaper som finns om personer som kan vara aktuella för vaccination i dessa grupper”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

LÄS MER:Folkhälsomyndigheten: Alla över 65 ska vaccineras i fas 2

Västra Götalandsregionens styrelseordförande Johnny Magnusson (M) tycker att Folkhälsomyndigheten agerade lite för snabbt när man prioriterade om i vaccinationsordningen. Han menar att det är orimligt att sjukvården ska avgöra vem som tillhör en socioekonomisk grupp.

– Det finns inget pass för dem som tillhör en sådan grupp, ska vi då alltså ställa frågor om hur man tjänar och var man bor för att utreda om man ska vaccineras, säger han och fortsätter:

– En lägre eller högre inkomst ska inte avgöra, det är den som är i störst behov som ska ha vaccinet först. Och talar vi om papperslösa blir det ännu värre, de är per definition obekanta för oss.

Brist på resurser

Han menar att regionen inte har de resurser som krävs för att söka upp papperslösa, samtidigt som man ansvarar för att alla som ska vaccineras nu får sin dos.

ANNONS

– Det är klart att vi ska göra vårt bästa för att alla ska vaccineras, men vi kan inte leta rätt på människor som inte har ett namn eller någon adress. Polisen hittar dem inte, men då ska vi plötsligt hitta dem, säger Johnny Magnusson.

Är det inte regionens ansvar att se till att informationen når ut till dessa människor så att de blir medvetna om att de kan söka hjälp?

– Men hur letar du rätt på en papperslös? Då måste vi sitta och leta efter dem och det har vi inga resurser för.

Är det inte upp till regionen att se till att information finns där hemlösa och papperslösa rör sig, som hos organisationer eller i kyrkor?

– Det är klart vi ska gå ut och informera och gå ut i utsatta områden med medicintolkar för att informera, men vi är fullt upptagna med att vaccinera huvuddelen av befolkningen. Var ska vi hämta de resurserna?

LÄS MER:Magnusson (M) om coronakrisen: Vårdköerna får vänta till sommaren

Enligt Johnny Magnusson har landets sjukvårdsdirektörer framfört kritiken till Folkhälsomyndigheten.

– Jag kan inte se förståndet att högprioritera den här gruppen, men vi ska såklart få med dem.

Kan nå ut via sociala myndigheter

Helén Eliasson (S), vice ordförande i regionstyrelsen, kallar Johnny Magnussons uttalanden cyniska och menar att det är självklart att socialt utsatta människor prioriteras i vaccinationsordningen om Folkhälsomyndigheten anser att så bör göras.

ANNONS

– Har man empati och medmänsklighet så förstår man att de här människorna som är hemlösa och utsatta har svårt att isolera sig på det sätt som för oss andra är självklart för att förebygga att bli smittad av covid-19, säger Helén Eliasson.

Hon förstår att det finns svårigheter med att nå ut till gruppen men att regionen måste göra vad de kan.

– Vi har en dialog med sociala myndigheter och den ideella sektorn, vi har också en vårdcentral för hemlösa i Göteborg, så visst kan vi göra mycket för att nå dem. Det är en viktig signal från samhället att vi tar ansvar för dem som är skörast, säger Helén Eliasson.

GP har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S) under en presskonferens om coronaviruset.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) och regionstyrelsens vice ordförande Helén Eliasson (S) under en presskonferens om coronaviruset. Bild: Robin Aron

LÄS MER:Pandemin förändrade allt för regionens högste politiker

Vaccinationsordningen

Fas 1

De som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst enligt socialtjänstlagen, personal som arbetar nära dessa personer, och vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör denna riskgrupp.

Fas 2

Personer som är 65 år och äldre, varav de äldsta vaccineras först. Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation de senaste 12 månaderna och deras hushållskontakter, personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter, personer som är 18 år eller äldre som får insatser enligt LSS eller assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Personal inom vård och omsorg (inklusive LSS), som arbetar nära omsorgstagare.

Fas 3

Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning, personer i åldern 60–64 år, personer i åldern 18–59 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en riskökning. Personer med tillstånd som innebär svårigheter att följa råd om smittskyddande åtgärder, som personer med demenssjukdom och kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Personer som lever i socialt utsatta situationer, till exempel hem- eller papperslösa.

Fas 4

Personer 18 år och äldre och som inte prioriterats i tidigare faser.

Källa: Folkhälsomyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS