Folk vill läsa ännu mer om flyktingkris

ANNONS
|

Kriget i Syrien har pågått i nästan sex år och tidigare har medierapportering handlat mycket om striderna och dess offer. Men under 2016 har rapportering av krigets konsekvenser övertagit rapporteringen om konflikten, visar en undersökning från Novus och Retriever.

- När människor börjar röra sig mot Sverige och vill ha hjälp här påverkar det oss på ett annat sätt. Det är många enskilda människors öden som tas upp och det är någonting som går in i hjärtat och påverkar oss. Tidigare när vi läst om Syrien har det varit landet långt borta och vi har inte fått så många namn eller ansikten på personerna bakom historien, säger Ioanna Lokebratt, medieanalytiker vid Retriever.

ANNONS

Presidentvalet tvåa

Totalt skrevs närmare en kvarts miljon artiklar om flyktingkrisen under 2016. Näst mest, nästan 150000 artiklar, skrevs om det amerikanska presidentvalet. Undersökningen visar dock att svenskarna hade velat läsa mer om flyktingkrisen och om kriget i Syrien medan varannan svensk tycker att rapporteringen om USA-valet var för stor.

- Just Donald Trump är en person som är tacksam att rapportera om eftersom att han uttalar sig på ett sätt som vi inte är vana vid och eftersom att han har de åsikter han har. Samtidigt behöver medierna vara lite lyhörda eftersom att mycket av rapporteringen legat på personerna och inte på politiken och det kan folk tycka blir för mycket, säger Ioanna Lokebratt.

Stora sportevenemang

På listan över de tio mest omskrivna händelserna finns också tre sportevenemang: OS i Brasilien, fotbolls-EM i Frankrike och World Cup i ishockey i Kanada.

Fakta: De mest omskrivna händelserna 2016

De händelser som det skrevs flest artiklar om under året följt av antalet artiklar.

1. Flyktingkrisen, 243435

2. Presidentvalet i USA, 142153

3. Syrien, 103781

4. OS, 93390

5. Brexit, 75203

6. Fotbolls-EM, 35303

7. Melodifestivalen, 33597

8. World Cup, hockey, 20942

9. Terrordåd i Bryssel, 20275

10. Kuppförsök Turkiet, 17608

Källa: Retriever och Novus

ANNONS