Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kung Carl XVI Gustaf fyllde 70 år och firade 40 år tillsammans med drottning Silvia i år. På bilden kungen under sitt jultal 2013. Arkivbild.

Fokus på miljö och mod i kungens jultal

Kungen väljer att ägna en stor del av sitt årliga jultal till att uppmärksamma klimatförändringar och vattenbrist. Han talar också om oron i världen och om vikten av mod, omtanke och handlingskraft.

Störst vikt lägger kung Carl XVI Gustaf vid miljön och vid de problem som orsakats av klimatförändringar.

- Människors livsvillkor hänger ihop med hur vi tar hand om vår miljö, säger han.

Varmaste året

Han hänvisar också till forskning som visar att 2016 ser ut att bli det varmaste året sedan mätningarna påbörjades och till alla de extrema väderfenomen som härjat runtom på jordklotet. Han betonar också att även Sverige drabbats av förändringarna i form av sommarens vattenbrist på bland annat Öland.

- Klimatförändringar och andra miljöproblem följer inga nationsgränser. Det som händer på andra sidan jorden påverkar oss och vice versa, säger kungen som även talar gott om den svenska skogen i talet.

"Sverige behövs"

Sveriges inträde i FN:s säkerhetsråd benämns också.

- Jag är övertygad om att vårt land kommer att vara en positiv kraft för fred och säkerhet. Sverige behövs, säger han.

Avslutningsvis poängterar kungen i sitt tal att Sverige troligtvis kommer att vara fler än tio miljoner invånare nästa år.

- Det kan vara en person som invandrar, eller som återvänder hem efter en längre tid i utlandet. Det kan vara ett barn som föds någonstans i vårt land. Oavsett vilket, kommer han eller hon att vara en del av vår gemensamma framtid. Till denna person vill jag säga: Varmt välkommen! Jag önskar dig allt gott.