Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna kan absolut tänka sig att stödja en moderatledd regering, så länge som SD får igenom viktiga delar av sin politik, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid Sverigedemokraternas utvecklingskonferens.

Fokus för SD: bort med regeringen

Sverigedemokraterna kan tänka sig att utan direkta förhandlingar stödja en moderatledd regering, så länge som den driver politik i partiets smak. SD vill ha något i utbyte, men viktigast är att få bort den rödgröna regeringen, enligt SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Åkesson sade sig, trots utdömandet av de rödgröna, vilja vara den pragmatiska kraften i politiken, en kraft som är redo att prata med alla. I sitt tal på SD:s stora utvecklingskonferens i Norrköping uttryckte han besvikelse över att ingen ännu pratat med SD i riksdagen, inte minst med tanke på valet 2018.

- De andra partierna måste ställas till svars hur de ska bilda regering. Vi vill prata sakpolitik, sade Åkesson och beskrev SD som ett parti som "på riktigt" utmanar.

- Jag är inte nöjd, men våra största segrar ligger framför oss.

Åkesson sade att SD skulle vara "garanten" för att en moderatledd regering inte går FÖR långt åt höger. Det måste bli pengar till de fattigaste pensionärerna, till exempel.

Nya väljargrupper

Enligt partiets förslag till kommunikationsplan för valet nästa år ska SD satsa på två nya väljargrupper, blåljus- och omsorgspersonal samt invandrare i förorterna, utöver de tidigare grupperna arbetare, äldre, förstagångsväljare och kvinnor.

Kommunikationschefen Joakim Wallerstein säger att de förorter som traditionellt varit vänsterns ska bli SD:s.

- I valrörelsen ska det bli vårt område och vi ska vara väldigt bra på det.

Tonar ned

Nyligen sade SD:s ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt att M inte kunde räkna med stöd för Anna Kinberg Batra som statsminister utan att SD får förhandla med M. Åkesson tonar ner det.

- Det svåra är nog inte att bli statsminister utan det svåra är att regera i fyra år utan att prata med oss, säger Åkesson till TT.

Det är inte poster eller en stol vid förhandlingsbordet som är viktiga för SD, det är sakpolitik och vad en regering som SD stödjer levererar, vad som kommer ut "i andra änden".

- Men vi kommer inte sätta oss i knäet på Anna Kinberg Batra, självklart ska vi ha något i utbyte, säger Åkesson i talet.

Han framhåller att det är M som står SD närmast.

- Man kan också förhandla via media, man kan förhandla genom att vi är mycket tydliga med vad vi kräver för att stödja en regering utan att man pratar direkt med varandra och man kommer i någon mening förhandla i den talmansrunda som blir efter valet och när det ska utses en statsminister, säger Åkesson.

Hänger löst

Skulle en M-ledd alliansregering föra för mycket av Centerns och Liberalernas politik så hänger SD-stödet löst, enligt Åkesson.

Han anser att C och L inte är ärliga mot väljarna när de talar om att en röst på dem går till en alliansregering. De kan inte förklara hur Alliansen ensam skulle få majoritet. Väljarna som lutar åt Alliansen ska därför inte låta sig förledas – det är enligt Åkesson inte osannolikt att C och L skulle kunna tänka sig att regera med Socialdemokraterna. Det skulle hålla SD utanför inflytande.

- En röst på Annie Lööf och en röst på Jan Björklund är en röst på Stefan Löfven, hävdar han.