Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
FN:s svenske genrealsekreterare Dag Hammarskjöld dog i en flygkrasch 1961. Arkivbild.

FN: Hammarskjölds plan sköts sannolikt ned

Dag Hammarskjölds plan sköts sannolikt ned. Det menar FN:s särskilde utredare Mohamed Chande Othman som har lämnat över sin rapport om den svenske generalsekreterarens död till FN.

Chande Othman har hittat nya hittills okända spår om flygkraschen i Nordrhodesia (nuvarande Zambia) 1961 då Hammarskjöld och 15 andra omkom, skriver The Guardian , som har tagit del av en sammanfattning av rapporten.

"Baserat på den totala information vi har, verkar det troligt att yttre attacker eller hot kan ha orsakat kraschen, oavsett om det var en direkt attack som orsakade att SE-BDY kraschade, eller en kortvarig distrahering av piloterna", skriver Chande Othman i rapporten som lämnades över förra månaden.

Flera ögonvittnen

DC-6:an som Hammarskjöld färdades i har blivit mer känd för sitt registreringsnummer SE-BDY.

Flera ögonvittnen såg ytterligare flygplan i luften, något som kan ha varit ett stridsplan. Andra såg att SE-BDY fattade eld innan det kraschade och att det direkt attackerades av ett annat plan.

"I sin helhet är dessa bevis inte lätta att avfärda", skriver Chande Othman.

Franska stridsplan

En av de nya konkreta nya upptäckterna i rapporten är att i februari 1961 överlät Frankrike tre stridsplan till Katanga-rebeller, trots protester från USA. De användes nattetid i strider mot andra flygplan och lyfte från en obevakad start- och landningsbana i Katanga-provinsen i Kongo-Kinshasa.

Den tidigare överdomaren i Tanzania ger inga definitiva svar, enligt The Guardian. Men den 56 år långa gåtan skulle kunna få en slutlig lösning om Storbritannien och USA, som avlyssnade radiotrafik i området, skulle dela med sig av sina hemliga inspelningar, enligt utredaren.