Flyktiga väljare förstärker krisen

ANNONS
|

I förra riksdagsvalet fick folkpartiet 13,3 procent av rösterna, dagens Sifo-mätning ger ett stöd på 8,8 procent. Men svängningarna kan ske bra mycket snabbare än på fyra år, speciellt för fp - partiet är det riksdagsparti med störst andel flyktiga väljare.

De trogna anhängarna utgör fyra procent av väljarna. När partiet har starkt stöd finns därmed ett ökat antal flyktiga väljare som kan lämna partiet för sitt andrahandsval. En kris i ett starkt opinionsläge får alltså större konsekvenser.

- Partiet har lättare än andra att åka jo-jo i opionionen vid med- och motgångar, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Växjö universitet.

ANNONS

Många väljer vänsterblocket

Hagevis undersökning av osäkra fp-väljares andrahandsval visar att en tredjedel av de osäkra väljer något av vänsterblockets partier. Medan 30 procent uppger moderaterna som andrahandsval är det 22 procent som anger socialdemokraterna.

- Folkpartiet är en joker, det kan gå rejält upp eller ned och det kan gynna både vänster- och högerblocket.

Den senaste tidens Sifo-mätningar har visat en tydlig nedgång för folkpartiet. Sedan i lördags hade stödet i går gått ned med 3,9 procentenheter till 7,6 procent. Dagens resultat på 8,8 procent kan enligt Toivo Sjörén på Sifo inte tolkas som en uppgång utan en inbromsning av nedgången.

Oklart hur det påverkar

Också Magnus Hagevi säger att dagens resultat innebär att "nedrutschningen kommit av sig lite".

- Frågan är om det bara är en paus i nedgången eller om det håller på att vända.

Hur en skandal av den här sorten påverkar röstbenägenheten har Magnus Hagevi svårt att att sia om. Han säger att vi inte varit med om något liknande tidigare.

- Nej, inte en så här så sak. Vad vi vet är att ideologisk kamp brukar öka valdeltagandet.

Beror på hur andra agerar

Hur folkpartiet kommer att påverkas beror också på hur andra agerar, menar Magnus Hagevi. Att Moderatledaren Fredrik Reinfeldt i onsdags uttalade att "man överger inte en kompis" kan påverka folkpartiet positivt. Samma resultat kan det bli av Göran Perssons uttalande om Lars Leijonborg i en paus under partiledarduellen i onsdags, då tv-kamerorna fortfarande rullade.

ANNONS

- Risken är att socialdemokraterna försöker mjölka lite för mycket, säger Magnus Hagevi.

Att inte bli för mycket martyr men ändå locka till sympati, att inte slå för hårt men ändå visa tänderna - för både socialdemokraterna och folkpartiet är det en balansakt att hantera krisen på mest gynnsamma sätt.

Lika svårt är det att avgöra hur ett uttalande som det i Lars Leijonborgs nyhetsbrev, från i går, tas emot:

"... och nu skriver jag något som en del pr-konsulter avråder mig från, att saken har fått orimliga proportioner. Det är lite väl stora krokodiltårar när Göran Persson och Marita Ulvskog beskriver skadeverkningarna ...".

ANNONS