Oscar Nilsson med en av sina tre identiska drönare under en flygning på Kvarnlanda radioflygfält utanför Malmö. Fyra timmars drönarflygning om dagen resulterade i ett guld i juniorklassen vid drönar-VM i Kina i helgen.
Oscar Nilsson med en av sina tre identiska drönare under en flygning på Kvarnlanda radioflygfält utanför Malmö. Fyra timmars drönarflygning om dagen resulterade i ett guld i juniorklassen vid drönar-VM i Kina i helgen.

Flygstjärnskottet tog guld – och kraschade

Oscar Nilsson från Malmö är precis hemkommen från VM för drönare, där han tog guld i juniorklassen. Han kom även nia i seniorklassen, efter att ha blivit utslagen efter en krock. Nu satsar han på revansch i nästa VM.

ANNONS
|

På ett flygfält i utkanten av Malmö tillbringar Oscar Nilsson mycket av sin lediga tid. Tillsammans med hemmabyggda drönare som flyger med hastigheter en bra bit över 100 kilometer i timmen.

- Jag bygger kanske två timmar varje dag, och sedan flyger jag kanske fyra. Antingen här ute, eller i datorn, säger Oscar Nilsson

I båda fallen använder han FPV-glasögon. Det står för first person view. Vilket innebär att en kamera på drönaren skickar bilder direkt till glasögonen och ger honom drönarens perspektiv.

ANNONS

- Det är verkligen som att jag sitter i cockpiten.

"Första blir aldrig bra"

Oscars intresse för drönare började för drygt 2,5 år sedan, då han såg en video på Youtube. Sedan var han fast, det fanns ingen återvändo. Han tittade på fler videos och köpte delar för att bygga en egen drönare. Den första byggdes tillsammans med pappa hemma i köket. Bygget tog fem dagar.

- Den första blir aldrig bra. Inte för någon. Har man tur lyckas man få den att lyfta en liten stund innan den kraschar.

Sedan var det bara att börja om. Bygga fler och bättre. Nu har han byggt mellan 20 och 25. Och varje drönare har enligt Oscar kraschat ett hundratal gånger.

Klickade i huvudet

Förra sommaren började han tävla, när han såg att det fanns tävlingar även i Sverige.

- Det är en ganska ny gren. Det är först under det senaste året som det börjat bli stort. Innan var det mest kompisar som tävlade ute på flygfältet, men när jag såg att det fanns en tävling i Stockholm bara klickade det i huvudet. Det här ska jag hålla på med. Det här är min grej.

ANNONS

Sedan dess har han ställt upp i alla tävlingar han hittat och haft möjlighet att åka på. För att komma med i landslaget var han först tvungen att ställa upp i en cup om tio tävlingar. Där tog han juniorplatsen.

Vann mot seniorsegraren

Efter att ha tagit sig vidare från kvalet i VM blev han påkörd av en motståndare slutade trea i sitt heat, där två går vidare från varje. Vilket gjorde att han till slut slutade nia i seniorklassen. Men han hamnade i andra chansen för juniorerna. Efter att ha vunnit fyra av fem deltävlingar där tog han sig till final, där han bland annat vann mot Rudi Browning från Australien, som vann finalen för seniorer. Och guldet var ett faktum.

- Nu hoppas jag på guld i seniorklassen nästa VM, säger Oscar Nilsson.

TT

Fakta: Drönar-VM

Det första officiella drönar-VM avgjordes 1-4 november i Shenzhen i Kina.

Tävlingen går ut på att flyga drönarna genom en bana, med olika hinder, på snabbast tid.

128 tävlande, från 34 länder, deltog.

15-årige Rudi Browning från Australien vann seniorklassen.

11-åriga Wanraya Wannapong från Thailand vann damklassen

18-årige Oscar Nilsson från Sverige vann juniorklassen.

ANNONS