Det finns indikationer på att covid-19 kan ge ihållande skador på lungorna, vilket kan märkas av vid flygresor.
Det finns indikationer på att covid-19 kan ge ihållande skador på lungorna, vilket kan märkas av vid flygresor. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Flygresor kan vara farliga för tidigare covidsjuka

Tidigare covidpatienter kan ha så allvarliga skador på lungorna att det kan vara farligt att flyga. Nu uppmanas de kontakta en läkare innan de bokar en flygresa, rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
|

Alla som varit svårt sjuka i covid-19 bör kontakta en läkare innan de bokar en flygresa. Det menar assistansorganisationen SOS International, som ägs av flera stora försäkringsbolag.

– Luften i ett flygplan innehåller lite mindre syre än den på marken. Det är inget man märker om man har normal lungfunktion. Men om den är nedsatt kan man få besvär när mängden syre i blodet sjunker, säger skadechefen Ola Magnevall till Sveriges Radio.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att medicinska förhandsbedömningar kan vara bra för patienter som varit allvarligt sjuka.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att medicinska förhandsbedömningar kan vara bra för patienter som varit allvarligt sjuka. Bild: Henrik Montgomery/TT

LÄS MER:Studierna som ska svara på gåtorna om corona – Wold får 1,7 miljoner i bidrag

Man vet inte riktigt hur en allvarlig covid-19 påverkar patienter på lång sikt. Det finns dock indikationer på att sjukdomen kan ge ihållande skador på lungorna. Folkhälsomyndigheten håller med om att det kan vara bra att göra en medicinsk förhandsbedömning innan man flyger, men bara om man varit allvarligt sjuk.

ANNONS

– För den som har gått igenom en allvarlig sjukdom finns det anledning att göra ett lungfunktionsprov. Syresättningen är viktig vid tryckfall, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson till Sveriges Radio.

LÄS MER:Så blir din höst – tre tänkbara vägar framåt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS