SMHI varnar för ishalka i stora delar av Sverige. Arkivbild.
SMHI varnar för ishalka i stora delar av Sverige. Arkivbild.

Flyg stoppas av ishalka

Stora delar av Sverige har under morgontimmarna drabbats av ishalka. I Skellefteåområdet har alla flyg till och från staden ställts in.

ANNONS
|

På Skellefteå Airport står både avgående och ankommande flygtrafik stilla.

- Just nu befinner vi oss lite i händerna på vädrets makter. Det absolut bästa som skulle kunna hända nu vore ifall regnet upphör och det fryser på, så att det inte blir blötis. Vi håller på att halkbekämpa allt vi kan men hittills har det inte gett resultat i och med att det spöregnar på isen, säger Mikael Filipsson, operativ chef vid Skellefteå Airport, till TT.

ANNONS

I morse fattade Sas och Norwegian, de flygbolag som trafikerar Skellefteå Airport, beslut om att ställa in sina morgonavgångar. De resenärerna som skulle åka från Skellefteå befinner sig i avgångshallen i väntan på besked från flygbolagen.

- Flygplatsen är inte stängd, men inget flyg kan starta eller landa. Slår vädret om och bromsvärdena förbättras kan flyg trafikera igen. Men säkerheten är alltid nummer ett, säger Mikael Filipsson till TT.

Busstrafiken igång igen

Även Skellefteås bussbolag ställde under morgonen in all trafik på grund av den rådande blixthalkan, men öppnade linjerna för trafik vid 10-tiden då föret förbättrats efter att vägarna sandats.

- Stadstrafiken drar igång med alla linjer, regiontrafiken drar också igång men med vissa förseningar, säger Skellefteå Buss trafikchef Erik Sjöström till TT.

SMHI varnar

Efter en regnig natt SMHI har utfärdat klass 1-varningar för ishalka över näst intill hela Sverige, från Västerbottens kustland i norr till Kronobergs län i söder. I stort sett hela Svealand och Götaland ligger i riskzonen.

ANNONS

- Anledningen till att varningarna ligger kvar är att det har regnat under natten. Sedan har det klarnat upp och temperaturen sjunker till minusgrader på många håll, säger meteorolog Therese Fougman på SMHI.

Svårbedömt

Det är svårt att bedöma hur halkigt det är bara genom att titta på vädret, poängterar Therese Fougman:

- Det kan vara plusgrader i luften i Götaland, till exempel, men fortfarande vara kallt på vägytorna.

- Det man kan hålla utkik efter är om det glittrar på vägen. Eller om man kör bil och det skvätter på rutan av regn och plötsligt slutar. Då kan man ju misstänka att det är is och inte längre vatten.

ANNONS

Ju längre dagen lider desto varmare väntas vägarna bli. Mitt på dagen kan halkan ha försvunnit, åtminstone i Svealand och Götaland, där prognoserna talar om temperaturer på runt 6–7 grader. I norr däremot fortsätter de att ligga runt nollan.

TT

ANNONS