Olagligt utsatta signalkräftor tar över.
Olagligt utsatta signalkräftor tar över.

Flodkräfta allt ovanligare

ANNONS
|

Signalkräftorna är kroniska bärare av pest och snart slås flodkräftebeståndet ut. Rent juridiskt är det också lagbrott att släppa ut signalkräftor utan tillstånd. I Norge tillåter man ingen utsättning överhuvudtaget.

- Det är också ekonomiskt korkat, säger kräftforskaren Lennart Edsman, från en internationell kräftkonferens i finska Kuopio.

- Flodkräftorna har ett högre ekonomiskt värde än signalkräftor och att ta död på dem genom utplanteringar i pestfria vatten är inte bara olagligt utan direkt dumt.

Inför årets kräftfiske slår Fiskeriverket larm om att olagliga utsättningar av signalkräftor har ökat kraftigt det senaste året vilket i sin tur har lett ett en kraftig ökning av pestutbrotten. Kräftpesten har spritt sig alltmer norrut och västerut i landet där man tidigare varit mer förskonad:

ANNONS

- Vi hade i fjol hela 440 vatten i landet som pestförklarades och där alltså hela flodkräftebestånden slagits ut nästan enbart av olagliga utplanteringar. Nu har vi i år fått oroande larmrapporter från pestfria vatten i Västsverige och gränstrakterna mot Norge.

- Haldenvassdraget, som har förbindelser med svenska vatten i Värmland och Dalsland, har drabbats av en illegal utsättning av signalkräfta som hotar värdefulla flodkräftebestånd som byggts upp under tio års tid, säger Lennart Edsman.

- För någon vecka sedan fick vi också pestanmäla en sjö utanför Alingsås där flodkräftorna fanns för bara ett år sedan.

Kräftpesten har idag spritt sig ända upp till Jämtlands län och alltså allt lägre västerut i Västra Götaland och Värmland:

- Detta är ett bekymmer som växer, säger Jarl Swahn vid länsstyrelsen i Västra Götaland. Situationen är så allvarlig att det egentligen endast är i Dalsland och Bohuslän som vi gör satsningar med förhoppningar att kunna bevara större flodkräftebestånd. Ofta är det ren oaktsamhet som gör att man tar med sig signalkräftor som man tycker är för små och släpper ut dem i en pestfri sjö i förhoppning om bättre fiske där.

- I Dalsland är vattensystemen kring Stora Lee viktiga. Vi har ännu kvar hyggliga bestånd av flodkräfta i Värmland, säger Staffan Aronsson vid länsstyrelsen i Karlstad.

ANNONS

Lennart Edsman säger att man i Sverige blivit av med 30 procent av bestånden bara de senaste tio åren och att områdena i Dalsland och Värmland blir allt viktigare:

- Det finns idag 80-talet kända flodkräftebestånd kring och i Stora Lees sjösystem och det är ren idioti att slå ut flodkräftorna genom olagliga utsättningar av signalkräftor.

ANNONS