Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flickor fritagna i människorovshärva

Natten till lördagen fritogs två unga flickor som polisen misstänker har hållits fångna och utnyttjats sexuellt.

Två misstänka gärningsmän är anhållna misstänkta för människorov och koppleri.

Det var i Fittja söder om Stockholm som människohärvan avslöjades. Polisen fritog två flickor, 16 respektive 17 år gamla, som misstänks ha hållits mot sin vilja för prostitutionsverksamhet. Två män, 19 och 20 år, greps och är anhållna misstänkta för människorov och koppleri. Både gärningsmännen och offren bor i Stockholmsområdet.

Det är ovanligt att prostitutionsoffer är under 18 år.

-Kvinnor i prostitution är oftast äldre och även gärningsmännen är generellt oftast äldre, säger kommissarie Jonas Trolle.

Tillbaka i hemmiljö

Polisen vid Södertörn, som leder utredningen, utgår från att de misstänkta männen har utnyttjat flickorna för sin prostitutionsverksamhet.

Polisen kan inte säga hur länge flickorna tros ha varit fångna.

- Flickorna, som inte har varit anmälda saknade, befann sig under lördagen åter i sina hemmiljöer och de har själva anmält männen, säger presstalesmannen Richard Andersson vid Södertörnspolisen.

Angela Beausang, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, tror att det kan handla "trafficking inom landet".

"Det kan röra sig om ett fenomen som vi känner igen både från Sverige och utomlands och som kallas för 'trafficking inom landet'. Det kan handla om att män och killar groomar unga tjejer, alltså träffar dem på nätet, är charmiga och lockar dem med olika löften. Sedan tar de dem till storstan och då blir verkligheten en helt annan än vad som utlovats - man tar sig rätten att lura och utnyttja unga tjejer", skriver Beausang i en mejlkommentar till TT.

Stort mörkertal

Unicefs jurist Christina Heilborn misstänker ett stort mörkertal inom inhemsk människohandel.

- Eftersom inhemsk människohandel ofta rubriceras som koppleri blir statistiken i många fall bristfällig, säger Heilborn.

Brottsförebyggande rådet slog i november 2011 larm om att det fortfarande finns brister i kunskapen om prostitution och människohandel. Antalet anmälningar om människohandel för sexuella ändamål ökade från 15 fall 2008 till 31 fall 2009 och 32 stycken 2010, enligt Brå.

Det var efter ett tips till polisen som härvan i Fittja avslöjades.

De anhållna männen är kända hos polisen sedan tidigare.