Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under ett och ett halvt år serverades en flicka i nordvästra Skåne köttbullar och pasta i bamba – varje dag. (Arkivbild.) Bild: Claudio Bresciani / TT
Under ett och ett halvt år serverades en flicka i nordvästra Skåne köttbullar och pasta i bamba – varje dag. (Arkivbild.) Bild: Claudio Bresciani / TT

Flicka fick pasta och köttbullar i bamba – varje dag i 1,5 år

Flickan hade behov av specialkost. Då fick hon äta pasta och köttbullar i bamba – varje dag i 1,5 år. Det skriver Expressen. Nu ska Diskrimineringsombudsmannen, DO, granska ärendet.

I en anmälan till DO beskrivs att en flicka på en skola i nordvästra Skåne hade behov av särskild mat, på grund av en funktionsnedsättning. Men i skolans bamba saknades lunchalternativ.

Det slutade med att flickan fick äta pasta och köttbullar varje skoldag i ett och ett halvt år, skriver Expressen. När hon tröttnade på dieten fanns inget annat.

Enligt flickans mamma har hon periodvis fått gå hem på lunchen för att äta.

– Som det blir får hon ingen varm mat i sig, eller så blir det vi som får stå för maten. Dessutom förlorar hon det sociala om hon måste gå hem för att äta, säger mamman till Expressen.

Flera andra barn i samma situation

Enligt mamman har skolan gjort mycket för att hjälpa till och föräldrarna har haft kontakt med kommunens måltidsansvarige, dock utan att man lyckats lösa situationen.

I nuläget sitter personal med flickan under måltiderna för att se till att hon får i sig mat.

Diskrimineringsombudsmannen har nu beslutat att utreda ärendet, och kräver att skolan svarar på en rad frågor kring hur flickans kost har hanterats.

LÄS OCKSÅ: Ministern: Upp till kommuner prioritera skolmat

LÄS OCKSÅ: Inflationen får skolbarnen att äta mer: ”Föräldrar vill att de ska äta frukost i skolan”

LÄS OCKSÅ: Allt fler elever i Göteborg stängs av

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.