Ystad tingsrätt ska i höst avgöra ett uppmärksammat skadeståndsmål. Arkivbild.
Ystad tingsrätt ska i höst avgöra ett uppmärksammat skadeståndsmål. Arkivbild. Bild: Stig-Åke Jönsson/TT

Flicka dog – skadeståndsmål i rätten i höst

Ska de biologiska föräldrarna till en 15-årig flicka som avled i ett familjehem få 350 000 kronor i skadestånd av Simrishamns kommun?
Den frågan ska Ystad tingsrätt ta ställning till i höst, rapporterar P4 Kristianstad.

ANNONS
|

Flickan dog i ett familjehem 2012 efter ett kort tids sjukdom. I mars i år friade Lunds tingsrätt familjehemsföräldrarna från misstankar om dråp alternativt grovt vållande till annans död, en dom som överklagats till hovrätten.

Parallellt pågår ett skadeståndsmål Simrishamns kommun, som hade myndighetsansvaret för flickans vård.

I september 2013 kritiserades kommunen av Socialstyrelsen för brister i sin tillsyn, något som kommunen delvis höll med om.

Skadeståndskravet motiveras främst med dessa brister, och det psykiska lidande föräldrarna utsatts för.

Deras advokat, Monica Crusner, säger till radion att inga pengar kan ersätta förlusten av dottern, men att det också finns en preventiv tanke bakom processen.

ANNONS

– Det ska avskräcka andra från att slarva eller göra fel som leder till sådana här situationer. Då blir det ju också någon form av upprättelse när man ändå får ett skadestånd som förälder, säger Crusner.

Rättegång i Ystads tingsrätt är planerad till slutet av september. Kommunen har avböjt att kommentera målet.

Rättad: I en tidigare version av texten länkades till fel P4-kanal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS