Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldsspiralen är resultatet av en dålig social situation, anser kriminologen Jerzy Sarnecki.

Flest skottskadas i svenska storstäder

Fem gånger så många har skottskadats sedan 2010 i Stockholm, Göteborg och Malmö jämfört med de övriga skandinaviska huvudstäderna tillsammans, enligt en undersökning i SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sammanställt statistik från landstingens vårdskaderegister och polisen. Resultat: antalet skottskadade och döda i de tre svenska storstäderna är anmärkningsvärt många fler än i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.

Stockholm, Göteborg och Malmö har i omgångar skakats av våldsdåd. Det grövsta inträffade på Vårväderstorget i Biskopsgården i Göteborg i mars då två dog och åtta skottskadades.

SVT Nyheter har talat med forskare, poliser i de fyra länderna och andra sakkunniga. Ingen kan med säkerhet säga varför skottlossningarna är så många fler i Sverige.

- Exakt varför det skjuts mer i Sverige kan ingen svara på, vi har en stor kunskapslucka här. Ingen har gjort någon ordentlig analys av den här situationen, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, till nyhetskanalen.

Sarnecki påtalar att polisen arbetar olika sätt i de fyra nordiska länderna men att lagstiftningen och polisens verktyg är ungefär desamma.

- Jag tror snarare att vi har en mycket sämre social situation här. Det vi ser nu är resultatet av ett misslyckande som sträcker sig tjugo år tillbaka när de här unga killarna som nu skjuter växte upp, säger han till SVT Nyheter.

Andra forskare pekar ut våldsvågens dynamik som en orsak. När våldsspiralen väl har startat är den svår att hejda.

Fakta: Antal skottskadare i de nordiska storstäder 2010-30 juni 2015

Stockholm 189*

Göteborg 109

Malmö 63

Köpenhamn 30

Oslo 30

Helsingfors 10 (cirka)

*Siffrorna gäller Stockholms län

Källa: Landstingens vårdskaderegister samt polisen

Antal dödade i skottlossningar

Stockholm 21

Göteborg 17

Malmö 7

Köpenhamn 6

Oslo 3

Helsingfors 2

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.