Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En åttaårig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl i Linköping 2004. Dubbelmordet är ett av fallen där den nya familjesökningen i dna-registren kan ge ett genombrott.

Flera rättsfall väntar på dna-svar

Efter dubbelmordet i Linköping och våldtäkten i Billdal väntar nu flera fall på svar från den nya typen av dna-sökning. Bland annat hoppas polisen på genombrott kring ett mordfall i Visby 1996 och ett spädbarnsmord i Kungsängen 2002.

I förra veckan greps och häktades en man, misstänkt för att ha överfallit och våldtagit en åttaårig flicka i Billdal i Göteborg 1995.

Samtidigt kan dubbelmordet i Linköping 2004, då en okänd man högg ihjäl en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna på öppen gata, vara på väg mot en lösning.

I båda fallen har polisen använt sig av så kallad familjesökningar, där dna-spår använts för att hitta möjliga släktingar till den som dna-spåret kommer ifrån. Nu är flera liknande sökningar på gång.

- Vi har fått in ett tiotal förfrågningar hittills, säger Ricky Ansell, chef för biologisektionen på NFC (Nationellt forensiskt centrum).

Äldre fall

Bland fallen finns exempelvis tre dödsfall från polisregion Stockholm, berättar förundersökningsledaren Mats Pettersson på kalla fall-gruppen: mordet på en hotellreceptionist i Visby 1996, ett rånmord i en glas- och porslinsbutik på Odengatan 1998 och ett spädbarnsmord i Kungsängen 2002.

- Det är de tre ärendena som vi skickat in, men vi har tre till på gång, säger Mats Pettersson.

- I de första fallen väntar vi resultat inom kort. I den mån det nu finns någon släkting i databasen.

I Göteborg har polisen, utöver barnvåldtäkten som redan lett till häktning, även fått dna-svar om mordet på en kvinna i en tygbutik hösten 2005. Dna-träffarna är nu under bearbetning.

- I nuläget har vi inga ytterligare fall som vi bedömer det. Men vi har ju fortfarande en del äldre fall, säger Anders Eriksson, på kalla fall-gruppen i region väst.

- En del av våra äldsta fall har vi inte hunnit inventera än ur spårhänseende, då pratar vi om fall från mitten av 1980-talet till slutet av 1990-talet.

"Stort hjälpmedel"

Även region Syd har ett par familjesökningar på gång.

- Vi har gjort det i två olika fall av dödligt våld. Jag vill inte gå in på vilka, men vi har fått svaren och håller på att bearbeta dem nu, säger Bo Lundqvist på kalla fall-gruppen.

När det gäller våldtäkten i Billdal fick polisen ett bra svar tämligen snabbt. Men familjesökningen är fortfarande bara en av flera utredningsåtgärder som krävs, påpekar polisen.

- Det är väldigt intressant som spaningsmetod. Men sedan måste vi gå vidare med resultaten, säger Mats Pettersson.

- Det är ett stort hjälpmedel som säkert kommer att vara viktigt, särskilt i en del av de äldre fallen. Men det behövs fortfarande traditionellt polisarbete också.