Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Flera poliser skadades vid coronademonstration i Stockholm

Flera hundra personer samlades på lördagen på Medborgarplatsen i Stockholm för att demonstrera mot coronarestriktionerna. Efter att polisen beslutade att upplösa demonstrationen uppstod kaos på platsen.
50 personer avlägsnades av polis med stöd av covid-19-lagen. Två personer greps misstänkta för blåljussabotage respektive våldsamt upplopp och fem poliser skadades i samband med sammandrabbningarna.

Under lördagsförmiddagen samlades hundratals personer på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm för att demonstrera mot coronarestriktionerna.

Polisen beslutade vid 14-tiden om att upplösa manifestationen eftersom den strider mot bestämmelsen för allmänna sammankomster, som bara tillåter att åtta personer samlas. Många poliser, även till häst, befann sig på Medborgarplatsen.

Demonstrationståget började då röra på sig och tågade mot Kungsträdgården samtidigt som de sjöng nationalsången.

På Guldbron vid Slussen bildade polisen en mänsklig mur för att stoppa demonstranterna, som forcerades av den stora folkmassan. Bilder från platsen visar kaotiska scener där demonstranter pressar sig förbi den mänskliga muren som försökt stoppa och upplösa demonstrationen.

Enligt uppgifter från platsen ska det röra sig om minst 500 personer. Cirka 1 000 personer har i en Facebook-grupp tackat ja till evenemanget, kallat "Tusenmannamarschen".

Polis förd till sjukhus

Vid 16-tiden meddelade polisen att en person gripits misstänkt för blåljussabotage, och att en polis hade skadats i samband med sammandrabbningarna. Den skadade polisen fördes till sjukhus med ambulans och uppges vara lindrigt skadad.

Vid halv fem på lördagseftermiddagen stannade demonstrationståget till i Kungsträdgården och blev stående. Enligt GP:s reporter som befann sig vid Kungsträdgården var det förhållandevis lugnt på plats.

– Det är mycket folk men man står utspritt och det är lite svårt att avgöra vilka som är demonstranter och vilka som bara är nyfikna åskådare. Jag ser några personer med skyltar men det är ingen som skanderar några slagord. Men det är mycket poliser och ordningsvakter runt Kungsträdgården, sade GP:s reporter Stefan Bjarnefors då.

Polisen meddelade strax efter halv fem att demonstrationen ansågs vara avslutad och att personer som fortfarande befann sig på platsen ansågs tillhöra en folksamling istället för en allmän sammankomst.

Totalt fem poliser skadade

GP har talat med en person som uppger sig vara en av arrangörerna bakom demonstrationen. Han ger under intervjun uttryck för flera konspirationsteorier, bland annat att en elit vill avfolka världen och att virus inte kan spridas genom hosta.

– Trots att jag blivit manglad och tårgasad så ser jag det ändå som att det är lyckat, säger mannen om demonstrationen.

Totalt fem poliser ska ha skadats i samband med demonstrationerna och 50 personer avlägsnades av polisen med stöd av covid-19-lagen. Utöver den person som tidigare gripits misstänkt för blåljussabotage greps även en person misstänkt för våldsamt upplopp. En polisanmälan har även upprättats om brott mot ordningslagen, genom icke tillståndsgiven sammankomst.

Under söndagen meddelar polisen att ingen sitter frihetsberövad efter lördagens demonstrationer men att det fortfarande finns folk som misstänks för brott.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.