Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
På väg hem? SMHI varnar för hala vägar på flera håll. Arkivbild.

Flera olyckor på hala vägar - två döda

På väg hem efter julfirandet? Kör varsamt – hemvändare har nederbörd och hala vägar framför sig i nästan hela landet. Flera olyckor har inträffat under annandagen. Två personer omkom i en olycka utanför Nybro.

- Den som ska ge sig ut nu ska ta det försiktigt, säger SMHI:s jourhavande meteorolog Alexandra Ohlsson och varnar för underkylt regn på flera håll.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Västernorrland, Jämtland, Dalarna, Värmland och Gävleborgs läns inland.

Men det kan bli halt på flera håll.

- Vi har fått in nederbörd just nu i Svealand och stora delar av Norrland, och det kan bli problem i samband med nederbörden i form av underkylt regn och regn som faller på kalla vägytor, säger Alexandra Ohlsson.

Flera olyckor

Längre söderut finns främst risk för lokal halka, enligt SMHI.

- Då talar vi om frosthalka eller ishalka. Ta det försiktigt, i synnerhet på mindre vägar, säger Alexandra Ohlsson.

Annandag jul kantades av olyckor på flera håll i landet. I Falköping fick tre personer föras till sjukhus under natten efter att en bil voltat över ett viltstängsel på riksväg 47. På E4:an utanför Luleå körde en bilist rakt in i mitträcket, och två personer omkom efter att en lastbil med släp krockat med en personbil öster om Nybro vid 13-tiden.

- Sen har vi en olycka i norra Dalarna på E45 – en lastbil har vält över vägen så det är totalstopp, sade Trafikverkets presskommunikatör Katarina Wolffram till TT tidigare i dag.

Vägsträckan öppnade igen vid 18-tiden.

Fyll på spolarvätska

Än så länge är läget på vägarna dock inte extremt när det kommer till olyckor, men även Trafikverket varnar för hala vägar.

- Man ska ha koll på det. Att tänka på är att ha spolarvätska så man får bort eventuell isbildning på rutan också, säger Katarina Wolffram och fortsätter:

- Stressa inte hem. Låt det ta längre tid om det är köbildning.