Flera nålsögon för vapenlicens

ANNONS
|

Det finns omkring 500 pistolskytteklubbar i Sverige med cirka 16000 aktiva medlemmar. Men att någon missbrukar ett legalt vapen, så som den misstänkte serieskytten Peter Mangs tros ha gjort, är ytterst ovanligt.

–Polisen beslagtar hundratals pistoler varje år, men bara 2–3 procent av dem går att spåra till legala ägare, säger Svenska Pistolskytteförbundets vice ordförande Mike Winnerstig. Det handlar i regel om vapen som stulits.

–Nästan ingen av de pistoler och revolvrar som används i brottsliga sammanhang har varit legala i Sverige. De är insmugglade.

Licens tar tid

Pistolskytteklubbarna har gott om tid att kontrollera om någon är olämplig för vapenlicens. Först ska det ansökas om medlemskap i skytteklubben. Beviljas det får man börja skjuta med luftpistol för att sedan gå över till en finkalibrig pistol, hela tiden med vapen som tillhandahålls av klubben.

ANNONS

Därefter handlar det om ett skriftligt prov och ytterligare skjutning för att uppnå en viss skicklighet. Sedan får man ett intyg som gör att en första licensansökan för en pistol med kaliber 22 kan lämnas till polisen. Därefter tar det ytterligare ett halvår innan licens för ett grövre vapen kan beviljas. Under denna tid måste man hela tiden vara aktiv i föreningen.

Mangs tillbakadragen

Förekommer man i belastningsregistret blir det avslag direkt. Polisen saknar däremot möjlighet att före licensbeslut inhämta yttranden från socialvården och läkare, men en statlig utredning har föreslagit att det ska bli så i framtiden.

–Det händer ofta att föreningarna nekar medlemskap eftersom vederbörande bedöms olämplig. Eller att de inte får något intyg efter att ha uppträtt olämpligt, säger Winnerstig.

Peter Mangs var medlem i en skytteklubb i Malmö. Mike Winnerstig har talat med företrädare för klubben som säger att, visst uppträdde Mangs lite kufiskt, men inte på ett sådant sätt att man kunde neka honom medlemskap.

–Han var tillbakadragen och sade inte mycket. Men det är inte brottsligt att sakna social kompetens. Han var konstig i så måtto att han inte sade något och var allmänt osocial. Han var dock aldrig aggressiv eller sade något nedsättande om invandrare.

ANNONS

Skicklig skytt och noggrann

Enligt Winnerstig utförde Mangs alla arbetsuppgifter han fick, till exempel med måltavlor, till punkt och pricka. Och dessutom var han en skicklig skytt som brukade placera sig bland de tre bästa i föreningens tävlingar.

–Mangs kufiskhet verkade ofarlig, det är min tolkning. Och man måste komma ihåg att han inte heller fanns i polisens register när han sökte vapenlicens.

Enligt förundersökningen vann Mangs en skyttetävling den 17 oktober 2010. Två dagar senare misstänks han för ett mordförsök då en 28-årig man sköts medan han väntade på en buss.

Några av de grenar som finns i pistolskytte:

Precisionsskytte: Skjutning mot pistolskyttetavla på 25 meters avstånd. SM omfattar tio serier om fem skott. Varje serie få ta sex minuter.

Fältskjutning: Skjutning mot mål arrangerade i terrängen. Resultatet 47/25 betyder att man träffat 47 gånger i 25 mål.

Snabbskjutning: Sex serier om fem skott skjutes mot snabbpistoltavla på 25 meters avstånd.

Nationell helmatch: En kombinerad skjutning på bana mot precisionsmål, snabbpistoltavla och figurtavla, allt på 25 meters avstånd.

Källa: Svenska Pistolskytteförbundet (TT)

Hos Peter Mangs beslagtogs bland annat en nio millimeters pistol av det österrikiska märket Glock, en pistol som finns hos flera poliskårer runt om i världen. Det var detta vapen som Peter Mangs enligt åklagarna använde vid flertalet av de skottdåd han står åtalad för. Han hade tre olika pipor, insmugglade från USA, till vapnet.

Han hade också en 22-kalibrig Unique i sin ägo. Det är en fransk pistol tillverkad i olika varianter sedan 1969 i staden Hendaye.

Mangs hade licens för båda vapnen. Han hade också en ljuddämpare, som det inte finns någon civil användning för och som det därför i princip är omöjligt att få licens för.

Under rättegången har Mangs uppgivit att han hade ytterligare ett vapen.

Bland beslagen fanns också en hylsfångare, som kan användas för att man inte ska lämna hylsor kvar efter sig.

Källa: Åklagarmyndigheten (TT)

ANNONS