Terrormisstänkte Rakhmat Akilov skulle inte ha varit kvar i Sverige. I december 2016 fick den då 39-årige uzbeken definitivt avslag på sin asylansökan. Men han åkte inte tillbaka. Av Migrationsverket betraktades han som avviken, och ett par månader senare lämnades ärendet till polisen. Men i dokumentet blev två helt grundläggande uppgifter fel.
Det står inte Rakhmat Akilov – utan Rahmatjon Kurbonov, det namn Akilov använde när han först sökte asyl flera år tidigare. Och det står inte att han ska utvisas till Uzbekistan – utan Iran.
Letade inte
– Det är en direkt felaktighet också, man har skrivit fel verkställighetsland i överlämnandebeslutet, säger Magnus Rodin, regionschef för Migrationsverket i Stockholm, till Uppdrag granskning (UG).
Migrationsverket bedömde att Akilov "gått under jord". Men i själva verket levde han helt öppet, enligt UG. Han använde samma telefonnummer som under alla år i Sverige, hans arbetsgivare visste var han bodde och Akilovs juridiska ombud kände också till var han fanns.
Men polisen, som alltså fått fel namn, letade inte ens efter Akilov.
– Den normala handläggningen för ett ärende som kommer in från Migrationsverket när personen är avviken är att vi ankomstregistrerar ärendet och lägger in en efterlysning. För det är ungefär det som vi mäktar med, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till programmet.
Inte påverkat
Att namnet var fel hade enligt honom ingen större betydelse för hur ärendet prioriterades.
– Det här felet har inte påverkat vår möjlighet att eftersöka honom eller anträffa honom, säger Engström.
Inte heller Migrationsverket anser att bristerna i handläggningen hade någon effekt för det som senare inträffade.
– Vi ser ingen kausalitet mellan de felaktigheter som har skett i handläggningen i ärendet och den här fruktansvärda händelsen som inträffade på Drottninggatan, säger Magnus Rodin.
Vill träffa barnbarnen
Programmet rapporterar också om detaljer i den nya rättspsykiatriska undersökning som Rakhmat Akilov gick igenom i början av mars.
Det framkommer att han har en optimistisk syn på framtiden och är nöjd att han inte avlidit vid dådet. Han gläds också över terrordådet på Manhattan i oktober 2017, som utfördes av en uzbekisk IS-anhängare.
Han ser dessutom fram emot ett tidsbestämt fängelsestraff eftersom han på ålderns höst vill "tillbringa tid med barnbarnen".
Akilovs advokat Johan Eriksson vill inte kommentera uppgifterna.
– Jag skulle kunna säga vad jag personligen tycker om det där, men det skulle vara helt tokigt att göra det, tycker jag, säger han till UG.