Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polis i bland annat Örebro och Kristianstad besköts under måndagen med fyrverkerier. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Polis i bland annat Örebro och Kristianstad besköts under måndagen med fyrverkerier. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Flera larm om fyrverkeriattacker

Under måndagskvällen rapporterade polisen på flera orter om att de blivit beskjutna med fyrverkeripjäser.
I Kristianstad fick polisen för tredje kvällen i rad rycka ut efter larm om fyrverkerier och bränder. I såväl Örebro som Landskrona besköts polis och räddningstjänst med raketer.

Polisen i Örebro besköts på måndagskvällen med raketer och fick smällare kastade på sig i samband med att en fotbollsmatch på Idrottshuset stormades av ett hundratal ungdomar på måndagskvällen.

– Anledningen till att planen stormades vet jag inte. Matchen fick avbrytas och ordningsvakter kallade på polis. Vi drog dit allt vi hade och blev då våldsamt attackerade av ungdomar som skjuter och kastar pyroteknik på oss, sade Lars Hedelin, presstalesperson vid region Bergslagen, till TT.

Tidigare på kvällen stormade 15–20 ungdomar en snabbmatsrestaurang i närheten av Behrn arena, där de sköt raketer och kastade smällare inne bland matgäster och personal.

Vid midnatt var läget runt arenan lugnt.

– Det började lugna ner sig för en timme sedan, säger Erik Hiding, vakthavande befäl vid polisen i Örebro till TT vid 01-tiden.

Ingen har frihetsberövats efter händelserna, och polisen har inte fått några rapporter om att någon skadats.

Stökigt i Kristianstad

I Stadsdelen Gamlegården i Kristianstad fick polisen under måndagskvällen rycka ut på flera larm om skjutningar med fyrverkeripjäser.

Det var tredje kvällen i rad med liknande händelser. Minst tre containrar brann under kvällen. Tre personer har enligt polisen frihetsberövats.

– Vi har vad jag skulle säga ett våldsamt upplopp. Det är väldigt rörigt, mycket eldande av allt möjligt, soptunnor som det tänds eld på, raketer som skjuts mot husväggar och personer som gör våldsamt motstånd, säger Marielle Kampf, inre befäl vid Kristianstadspolisen, till Kristianstadsbladet.

Nya bränder i Helsingborg

I Landskrona utbröt vid 21-tiden på måndagen en mindre brand på en förskola efter att ungdomar skjutit fyrverkeripjäser, uppger polisen. När räddningstjänsten anlände besköts de med raketer och tvingades vänta in polis för att kunna släcka branden.

Även i Borlänge sköt någon in en raket genom ett fönster till en skola. Räddningstjänsten kallades till platsen och fick ventilera ut rök ur lokalen.

Sent på kvällen kom larm om bränder i två containrar i stadsdelen Planteringen i Helsingborg.

– Det är förmodligen ungdomar som har slängt in raketer. Det är rubricerat som skadegörelse genom brand, säger polisens presstalesperson Calle Persson till Helsingborgs Dagblad.