Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
145 personer evakuerades vid en brand i ett flerfamiljshus i Västerås. Arkivbild.

Flera hemlösa efter storbrand

En kraftig brand bröt ut i ett flerfamiljshus i området Norra Gryta i Västerås. Runt 145 personer evakuerades. En hemtjänstarbetare sprang in i det brinnande huset för att hjälpa äldre människor ut.

Branden är under kontroll sedan sent på torsdagseftermiddagen men släckningsarbetet kommer att ta tid. Den startade vid niotiden på morgonen på en inglasad balkong på sjätte våningen.

Sverker Sköld, stabsbefäl vid organisationen Räddsam Mälardalen, berättar att styrkorna försökte förhindra branden från att sprida från de översta våningsplanen nedåt i byggnaden.

En person fick föras till sjukhus med rökskador.

Sprang in i huset

Bisharah Bisharah, som jobbar på hemtjänsten, var på väg ut med soporna åt en person han besökt när han såg lågorna slå upp.

Han såg hur en äldre man i ett fönster i byggnaden inte reagerade på branden, skriver Västmanlands Läns Tidning. Då gav han sig in i huset och bankade på dörrar för att varsko människor.

Flera var äldre och hade rullstolar. Då hjälpte han dem och bar ned rullstolarna.

Han drog själv i sig rök och fick uppsöka vård på sjukhus efteråt.

- Man måste vara modig och bedöma situationen och tänka på vad man måste göra, säger Bisharah Bisharah till VLT.

"En del mår inte bra"

Hur branden har uppstått är oklart.

Kommunens krisgrupp har tillkallats för att ta hand om de boende. Enligt uppgifter från räddningstjänsten handlar det om runt 145 personer som evakuerats. Det är osäkert när de kan återvända till sina lägenheter och just nu är trycket hårt på hotellen på grund av bilträffen Summer Meet.

- Vår uppgift är främst att finnas där som stöd, för en del mår inte bra. Vi har varit där med kaffe, te och mackor och upprättat två kristelefoner som är öppna till den 17 juli, säger Per-Olof Rask från kommunens krisgrupp.

Försäkringsbolag har också funnits på plats under dagen för att ge råd, tips och praktisk information.