Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smittskyddsläkare i Göteborg utreder några fall av misstänkt botulism, en allvarlig form av matförgiftning. Arkivbild.

Flera fall av botulism i Göteborg

Fyra personer i en familj i Göteborgsområdet har drabbats av botulism, en ovanlig men allvarlig form av matförgiftning. En möjlig smittkälla är orena grönsaker, rapporterar P4 Göteborg.

- Det är oerhört ovanligt, det är enstaka fall per år i Sverige kanske. Men internationellt sett är det betydligt vanligare, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Göteborg, till radiokanalen.

Botulism orsakas av ett nervgift, bildat av en bakterie som kan finnas bland annat i jord, på växter och i vissa fiskar. Förgiftningen, som kan vara livshotande, har symptom som exempelvis muntorrhet, synförändringar och muskelsvaghet. Sedan 1969 har bara knappt 20 fall av botulism rapporterats i Sverige, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

De fyra personerna som drabbats har blivit utskrivna från sjukhuset och är på bättringsvägen. Inga ytterligare fall har hittats.

Efter larmet har ett parti rökt nötkött återkallats från Eldsberga chark i Halmstad, rapporterar P4 Halmstad. Livsmedelsinspektörer har varit på plats hos företaget för att utesluta att produkter därifrån varit inblandade i smittspridning.