Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var under söndagen som flyget från Manchester landade på flygplatsen. Bild: Stefan Berg
Det var under söndagen som flyget från Manchester landade på flygplatsen. Bild: Stefan Berg

Flera britter sov över på Landvetter efter nekat inträde

Flera brittiska passagerare som ankom till Landvetter flygplats under söndagen beordrades att återvända hem igen, detta rapporterar The Local. Britterna ska ha visat upp negativa covid-19-test, men testen uppfyllde inte kraven för inträde.
– Det känns som ett psykologiskt experiment, säger en passagerare till tidningen.

Två dagar innan julafton meddelade den svenska regeringen ett inreseförbud från Storbritannien och Danmark, i hopp om att stoppa en nyligen upptäckt muterad coronavirus-variant som befaras ha högre smittorisk.

I Storbritannien, där virusvarianten först upptäcktes, har det spridits sedan september och under december har det även upptäckts i flera europeiska länder, inklusive Sverige.

LÄS MER: Fyra nya fall av brittiska virusvarianten i Sverige

Nekades inträde – trots negativt test

Inreseförbudet har undantag: Utöver svenska medborgare är diplomater och alla som transporterar gods från Storbritannien undantagna från förbudet, står det på regeringens hemsida.

Även utlänningar som har trängande familjeskäl, bor eller arbetar i Sverige tillåts komma in i landet– med kravet att de kan uppvisa ett negativt covid-19-test som utförts max 72 timmar före ankomst.

”Känns som ett psykologiskt experiment”

Det var vid 19-tiden på söndagskvällen som flyget från Manchester landade på Landvetter. Polis har sen kontrollerat de covid-19-tester som de brittiska passagerarna visat upp mot en lista med auktoriserade testutförare.

Enligt en passagerare som GT talat med ska hon visat upp ett test som utförts av NHS, som ansvarar för Storbritanniens offentliga sjukvård. Men eftersom NHS inte fanns med på polisens kontrollista, nekades hon, och flera andra passagerare, inträde i Sverige.

Av dem som vägrades inträde valde några att återvända till Manchester med samma flyg som flög dem till Sverige, men vissa valde att stanna kvar.

The Local talade under måndagen med en av dem som valde att stanna kvar på flygplatsen, en lärare som bor och arbetar i Sverige. Enligt henne blev de som valde att stanna tilldelade ett rum på flygplatsen, där de spenderade natten.

– Det känns som ett psykologiskt experiment. Jag känner mig som en brottsling, men det är ingen av oss. Vi lever och betalar skatt i Sverige. Det har inte visats någon medkänsla, behandlingen har varit djävulsk, säger hon till tidningen.

Enligt passageraren som GT talat med tilläts samtliga med tester utförda av NHS att lämna flygplatsen vid lunchtid under måndagen.

Lista på auktoriserade testutförare

Kravet på ett negativt testresultat infördes den första januari. På polisens hemsida står det att provsvaren måste komma från ett auktoriserat laboratorium.

Swedavia, som driver Landvetter, hänvisar alla frågor kring ärendet till gränspolisen.

– Det är de som sköter hanteringen av passagerarna i det här fallet, säger Alma Johansson vid Swedavias presstjänst.

GP har försökt nå gränspolisen för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.