Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Flera brandhärdar på hotellet

Grov mordbrand, så rubriceras den dramatiska branden på hotell Scandic Swania i Trollhättan. Hotellgäster berättar för GP att de såg brandhärdar på flera ställen

200 hotellgäster fick evakueras när brandlarmet utlöstes vid tvåtiden på morgonen. Ett tiotal gäster togs ut via brandstegar från fönstren. Övriga gäster tog sig ned till foajén och lämnade sedan hotellet i god ordning.

Ingen skadades fysiskt.

- Vi blev först skakade av att brandlarmet gick mitt i natten men vi tog oss förbi brandområdet och ned i foajén, berättar Dominico Gambin och Mario Poliveri från Italien.

- Det hela gick utan problem och evakueringen sköttes mycket professionellt av personal och polis, säger Dominico Gambin.

Lotta Sundberg säger att hon inte vaknade av larmet utan av hennes arbetskamrater ringde henne:

- Det var onekligen lite ruggigt, men allt gick ju bra. Det var mycket rök som vällde ut överallt. De som kom från den våning där det brann berättade att det fanns brandhärdar på flera olika ställen på våningsplanet, säger Lotta Sundberg.

Hennes arbetskamrater Ken Olsson och Wlodk Moranski säger att det hela gick mycket lugnt till:

- Vi samlades i foajén och lämnade hotellet tillsammans. Det fungerade bra.

Polisen startade på morgonen en jätteinsats och kallade in massor av kriminalpoliser eftersom det handlar om en grov mordbrand. Förhören startade i hotellfoajén.

- Vi ser mycket allvarligt på det här och vi hör samtliga de cirka 200 hotellgäster som fanns i hotellet, säger kriminalkommissarie Elisabet Rydén vid länskriminalen.

Polisen hoppas att någon av gästerna kan ha sett något vid den aktuella tiden som kan ge spår efter personer som kan ha anlagt branden.

Polisen döljer inte heller att det här kunde ha slutat mycket illa eftersom det handlade om en fullt utvecklad brand i hallen till det konferensrum på andra våningen där branden startade.

Både hotellpersonal och gäster var på torsdagsförmiddagen skakade av händelsen. Skadorna på den brandskadade våningen och i våningen över är betydande. Dessutom har en del av hotellet stora rökskador.

Branden bekämpades av brandkårer från Trollhättan, Vänersborg, Lödöse, Sjuntorp och Vargön.

Martina Tengvall, presschef på Scandic, säger att hotellet kommer tvingas hålla stängt minst under torsdag och fredag. Personalen arbetade med att hitta inkvartering åt de gäster som inte kunde ordna övernattning på egen hand:

- Vi får sedan bedöma hur länge vi behöver ha stängt, säger hon. Vi har också startat en krisgrupp både för vår egen personal och gäster som behöver någon att tala med efter branden, förklarar hon.

– Vi är oerhört glada över att inga gäster och att ingen personal skadades, säger hon.

Thord Haraldsson, chef för länskriminalen i Trollhättan, leder tillsammans med Elisabet Rydén utredningen och en förundersökning är i full gång.

- Allt tyder på att det var en anlagd brand, konstaterar han.

Larmet om branden kom klockan 01.23. Femvåningsvåningshotellet på Storgatan i centrala Trollhättan stod i lågor.

- Nio personer togs ut med hjälp av stege och bärare, säger Esse Österman, insatsledare vid räddningstjänsten. Det var ju 15 grader kallt ute och det blev dramatiskt.

- I höstas hade hotellpersonalen en brandövning tillsammans med oss och den övningen hade vi nytta av nu. Vi är jättenöjda med hur det fungerade, säger Esse Österman.

På hotellet bodde bland andra jazzmusiker som skulle upp och spela in hos Skavlan på SVT på fredagen. Organisatören fick med sig de sista instrumenten på morgonen och satte sig i en taxi för att åka till Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.