Polisen kan under demonstrationer utsättas för höga och plötsliga oljud.
Polisen kan under demonstrationer utsättas för höga och plötsliga oljud. Bild: Olof Ohlsson

Flera anmälningar mot polisens nya hörselskydd

De nya hörselskydden som polisen köpt in skyddsstoppas i region Väst, detta efter att flera tillbudsanmälningar kommit in från polisens personal. Leverantören själv värderar de två ramavtal som skydden omfattar till 75 miljoner kronor.

ANNONS
LocationSverige|

GP har tidigare rapporterat om hur poliser i Göteborg slagit larm om bristen på riktiga hörselskydd. Något som kan leda till att de i yttre tjänst drabbas av bestående hörselskador, då de under uppdrag i till exempel demonstrationer, fotbollsmatcher och andra hätska, folktäta sammanhang kan utsättas för höga och plötsliga oljud.

– Vi har haft jättebekymmer med bangers och höga ljud, berättar polischefen i Storgöteborg, Erik Nord och fortsätter:

– Så vi har letat efter ett skydd som stoppar skadligt buller, men möjliggör för muntlig kommunikation mellan människor och genom radio.

LÄS MER:En tredjedel av styrkan på grova brott har insjuknat i coronaviruset

Frågat efter bättre utrustning under lång tid

Skydden är något som myndigheterna ska stå för, trots detta har kampen om adekvat sådan varit en utdragen process.

ANNONS

– Svensk polis har varit i behov av detta skydd i minst tio år, så det har varit en lång resa, säger Björn Johnsson, regionalt huvudskyddsombud inom polisen i region Väst. Han fortsätter:

– Behovet av dem har ökat i takt med en eskalerad användning av bland annat bangers, som ibland har kastats mot poliser i samband med demonstrationer och orsakat mycket lidande.

Beställning värd upp till 75 miljoner

Men i november förra året verkade det som att problemet var nära en lösning. En upphandling gällande en beställning av så kallade aktiva bullerskydd blev klar och i oktober meddelade företaget Invisio att de ingått i två ramavtal med polisen i Sverige.

Apparaterna fungerar som både ljudreducerande skydd och mikrofon och kräver även en utbildning innan användning. Erik Nord beskriver dem som en god investering.

– Bland annat används de av specialförband runt om i världen, säger han.

Avtalen specificerade inte några beställningsvolymer, men Invisio själva uppskattar att det potentiella värdet av ramavtalen ligger mellan 50 och 75 miljoner kronor.

LÄS MER:Här tränas poliserna att köra snabbt på småvägar

Erik Nord säger att den uppskattningen mycket väl kan stämma.

– De är enormt dyra. Jag har hört 15 000 kronor styck, säger han och konstaterar:

– Men det är ett billigt pris jämfört med att våra medarbetare får hörselskador.

ANNONS
Polischef Erik Nord.
Polischef Erik Nord. Bild: Stefan Berg

Hörselskydden skyddsstoppas

Men övergången till de nya skydden har inte gått problemfritt. Enligt polisens interna kommunikation har 400 stycken skickats ut till polisens SPT-organisation i region Väst, den grupp inom polisen som hanterar särskilda händelser, så som demonstrationer.

Sen dess har sju tillbudsanmälningar kommit in. Majoriteten gäller den käkbensmikrofon som hörselskydden är utrustade med.

– Den del som man applicerar i örat. Lite medicinskt kanske, men ljudet från käkbenet som ska ut i systemet, det har varit problem med att få det att fungera, förklarar Björn Johnsson och tillägger:

– Sen kan flera stå bakom en tillbudsanmälan, så det finns ett mörkertal. När vi la det här skyddsstoppet så var vi inte säkra på om det var ett tekniskt fel. Det kan vara det, det kan vara problem med anpassningen eller brister i utbildningen, säger han och förklarar att det är något de nu arbetar på att lösa tillsammans.

Möte för att lösa problemet

Under tisdagen den 26 maj kom företrädare för företaget Invisio, som står för produkterna, till Göteborg. Enligt polisen själva träffade de där polisens regionala och nationella representanter i hopp om att lösa de kommunikationsproblem som några användare har upplevt när de nya hörselskydden testats.

Om skyddsstoppets ska hävas är fortfarande oklart, men polischef Erik Nord säger att siffrorna kan ses som goda.

ANNONS

– Har 400 skickats ut och det kommer in sju anmälningar, då fungerar det för de flesta, säger han.

LÄS MER:Polisanställd vägrade avbryta Afrikaresa – kan få sparken

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS