Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Flera aktörer ifrågasätter LSS"

6000 personer – så många kan komma att mista sin assistans, det varnar Försäkringskassan för i ett brev till regeringen. Samtidigt menar Lars Ohly, ordförande för Funktionsrätt Sverige, att även Försäkringskassan är en del av problematiken kring färre assistanstimmar.

I ett brev till regeringen varnar Försäkringskassan att uppemot 6 000 personer kan mista sin assistans. Bakgrunden är en ny dom i Högsta förvaltningsdomstolen. 14 procent av dem som söker assistans får idag sin ansökan beviljad.

Lars Ohly, Vänsterpartiets före detta partiledare och nuvarande ordförande för Funktionsrätt Sverige, en paraplyorganisation för funktionsrättsförbund, är kritisk mot både regeringen och Försäkringskassan. 
– Det här som vi ser nu är resultat av en rad samverkade aktörer, däribland regeringen och Försäkringskassan, som ifrågasätter LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 

Hur tycker du Försäkringskassan agerar i frågan? 
– Jag är bekymrad över att Försäkringskassan framstår som en god kraft. De har drivit och överklagat vartenda fall de kunnat. Allt som gynnat en person med särskilt behov har Försäkringskassan överklagat, de är medskyldiga till att assistansen nu ifrågasätts. 

Ohly: Återupprätta LSS intentioner 

Oron bland assistansberättigade och deras anhöriga var redan tidigare stor, på grund av andra vägledande domar som har fått stor betydelse för bedömningar av assistans och antal timmar funktionshindrade personer har rätt till. Lars Ohly vill att regeringen agerar. 
– Regeringen måste snabbt ta upp diskussioner med de partier i riksdagen som är positiva till att återupprätta LSS intentioner – det handlar i första hand om Liberalerna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Därefter måste regeringen snarast presentera en plan för en lagändring som omöjliggör sådana tolkningar som Högsta Förvaltningsdomstolen gjort.

"Vi följer praxis"

Den 13 juni 2017 kom en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som kan komma att förändra personlig assistans genom att minska antalet assistanstimmar.
Från Försäkringskassans sida menar de att man följer den rättspraxis som finns. 
– Utgångspunkten är för oss är att fatta rättssäkra beslut utifrån bra utredningar. Vi följer den lag och rättspraxis som finns, som kan förändras genom bland annat domar i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan. 
Varför uppmärksammar ni regeringen? 
– Tittar man på den senaste domen som kom från Högsta förvaltningsdomen i juni så har vi analyserat den. Främst ur synpunkten vad den kan innebära för tillämpningen av försäkring och vad den får för konsekvenser. I det här fallet är konsekvenserna svåröverskådliga. Vi har uppmärksammat regeringen på detta. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.