Enligt Anders Tegnell kan ökningen av vaccinerade på iva bero på att skyddet från de första sprutorna ha börjar minska.
Enligt Anders Tegnell kan ökningen av vaccinerade på iva bero på att skyddet från de första sprutorna ha börjar minska. Bild: Peter Holgersson AB

Fler vaccinerade hamnar på iva med corona

Det är fortfarande fler ovaccinerade som behöver intensivvård än vaccinerade mot covid-19, men de senaste månaderna har även de som fått två sprutor ökat i antal på iva. Det rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
|

De senaste månaderna pekar siffrorna i Svenska intensivvårdsregistret på att andelen som kräver intensivvård och är fullvaccinerade ökar.

– Vi har också noterat dessa siffror. Vi ser liknande tendenser i andra länder som ligger före oss, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till Dagens nyheter.

Statsepidemiologen poängterar i tidningen att det fortfarande är en betydligt större risk för ovaccinerade än vaccinerade att hamna på iva. Han menar även att siffrorna kan signalera att vaccinskyddet börjar att minska i de grupper fick sprutan för länge sedan, men ännu inte hunnit få en extrados.

”Någonstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år” säger Anders Tegnell.
”Någonstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år” säger Anders Tegnell. Bild: Jenny Ingemarsson

Effekten börjar släppa

– Det kan finnas en tendens till att vaccineffekten börjar släppa främst bland de som är över 65. Det har man sett i flera länder. Någonstans vid sex månader börjar risken för allvarlig infektion försiktigt öka även för vaccinerade över 65 år. Det är därför vi nu rekommenderar att ge en tredje dos, säger Tegnell till DN.

ANNONS

Antalet nya fall av corona i Västra Götaland ökar nu. Enligt regionens senaste siffror ökade antalet fall med 63 procent från en vecka till nästa. Men i jämförelse med tidigare ligger nyinsjuknade fortfarande på en förhållandevis låg nivå i Sverige.

LÄS MER:Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

LÄS MER:Tredje dos till alla vuxna och vaccinpass på tillställningar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS