Barn med coronasymptom ska i högre utsträckning än tidigare provtas för covid-19. Arkivbild.
Barn med coronasymptom ska i högre utsträckning än tidigare provtas för covid-19. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Fler skolbarn än tidigare ska virustestas

Barn med coronasymtom ska i högre utsträckning än tidigare provtas. De som testats negativt ska kunna gå i skolan trots milda sjukdomssymtom, enligt ny vägledning från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Hittills har barn och unga uppmanats att stanna hemma från skolan vid minsta symptom, men nu rekommenderar myndigheten i stället att barn med coronasymton provtas för aktiv infektion av covid-19.

– Det är angeläget att testet görs i början av en infektionsperiod. Om barnet senare har kvarvarande milda symtom, exempelvis lätt hosta, så menar vi att det kan återgå till skolan, förutsatt att testet var negativt förstås, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Upp till årskurs nio

Myndighetens rekommendation gäller barn från förskoleklass upp till årskurs nio. För barn i förskoleåldern rekommenderas provtagning bara om man lokalt eller regionalt ser en ökad smittspridning. Annars ska barnen hållas hemma vid symptom, precis som förut. Orsaken är att provtagningen kan upplevas som obehaglig för yngre barn.

ANNONS

Det är i första hand regionerna som ska ansvara för testerna, inte skolhälsovården som har ett mer förebyggande uppdrag.

– En läkare ska alltid finnas i bakgrunden, en läkare som ansvarar för själva ordinationen av provtagningen, säger Karin Tegmark Wisell.

Barn provtas i dag

De nya rekommendationerna syftar till att förhindra smittspridning i samhället men ska också minska risken för att barn missar allt för mycket skoltid.

Redan i dag provtas barn för covid-19 i Uppsala.

– Vi tror att det är viktigt att testa så mycket som möjligt för att hitta nya fall under hösten. Vi vill vara så tidigt ute som möjlig, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, till sajten Altinget.

Erik Nilsson/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS