Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hittills i år har 40 personer dött i skjutningar i Sverige. Bilden är tagen i samband med en skottlossning vid frisörsalong i Kvillebäcken på Hisingen i januari i år. Bild: Sanna Tedeborg
Hittills i år har 40 personer dött i skjutningar i Sverige. Bilden är tagen i samband med en skottlossning vid frisörsalong i Kvillebäcken på Hisingen i januari i år. Bild: Sanna Tedeborg

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Fler skjutningar i Sverige än dagar under året

40 personer har skjutits till döds i Sverige hittills i år. Det är en siffra som kan jämföras med 45 dödsskjutningar under hela förra året.
– Det är inte otänkbart att Sverige hamnar på en nivå som en amerikansk storstad, med 200 dödsskjutningar per år, säger Erik Nord, polisområdeschef för Storgöteborg.

Första augusti 2022 blev årets 212:e dag. Under den tiden har sammanlagt 232 skjutningar ägt rum – och 40 personer har mist sitt liv.

De dystra rekordsiffrorna kan jämföras med statistiken för hela förra året: 344 skjutningar och sammanlagt 45 avlidna. Fram till sista juli 2021 hade 182 skjutningar inträffat i landet, vilket innebär en ökning med 50 skjutningar under årets sju första månader.

– Det ser tyvärr ut som att det är en stegring i år om man tittar över ett antal år. Men man ska vara försiktig med att dra för snabba slutsatser, det handlar ju om en halvårsstatistik och vi hade väldigt många dödsskjutningar tidigt på året. Det kan vara tillfälliga toppar och strukturen på konflikterna, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg, och fortsätter:

– Men det ser dessvärre ut som att vi går mot ett år med fler dödsskjutningar än tidigare.

Många skjutningar i mindre städer

Sedan november 2016 för polisen statistik över antalet bekräftade skjutningar. Siffrorna vittnar om en stadig ökning av det dödliga våldet, med en kraftig uppgång under 2022.

– Det bästa vi kan göra är att klara upp de enskilda brotten, i ett direkt brottsförebyggande syfte. Ungefär två av åtta dödsskjutningar i Sverige blir uppklarade, risken att bli dömd är för liten. Om man vänder på siffran och i stället klarar upp åtta av tio dödsskjutningar kommer fler avhålla sig från att begå brotten, säger Erik Nord.

Under årets två första månader sköts 14 personer ihjäl, tio fler än under samma månader 2021. De allra flesta mord går att koppla till gängkonflikter i landets större städer. Men i år har många skjutningar även skett på mindre orter.

Polischef: ”Ett kvalitetsmått”

Samtidigt tycks den negativa trenden inte vara lika stark i polisregion Väst. Mellan årets första dag och sista juli inträffade 24 skjutningar, både 2021 och 2022. Det är färre antal bekräftade skjutningar än under 2018, 2019 och 2020.

Dödsfallen i regionen är hittills färre än under samma period förra året, men fler än året innan det.

Polischef Erik Nord. I region Väst har ökningen stannat av. Bild: Olof Ohlsson
Polischef Erik Nord. I region Väst har ökningen stannat av. Bild: Olof Ohlsson

Kan man säga att polisen i region Väst har brutit den negativa trenden?

– Det ska man vara försiktig med att säga, det kan ändra sig. Men om man tittar på de dödsskjutningar vi har haft det senaste har vi frihetsberövat i princip alla som varit direkt inblandade. Det kan också till viss del vara en slump, men vi klarar upp brotten väldigt snabbt, och det är ett kvalitetsmått.

Erik Nord berättar att man har arbetat med att ge områdespoliser mer information, bland annat genom ett tätare samarbete mellan utredare och poliser i yttre tjänst. Det innebär att poliserna på plats vid skjutningarna har större frihet att agera direkt.

– Förr fick de uppgift att bevaka brottsplatsen i anslutning till en sådan här händelse, men i dag kan de börja jaga på en gång. Områdespoliserna vet ju ofta vilka som kan vara inblandade och var de brukar ta vägen. Och i det arbetet tror jag att vi har kommit längre än många andra regioner.

Syd och Stockholm hårt drabbade

Värst drabbat är Stockholm, med sammanlagt 75 skjutningar och 19 dödsskjutningar. Även i region Syd är siffrorna höga. Hittills i år har nio personer skjutits till döds i regionen, vilket kan jämföras med två personer under samma period förra året.

– Det är ingen som vet om det här är toppen eller början på en ökning. Det är inte otänkbart att Sverige hamnar på en nivå som en amerikansk storstad, med 200 dödsskjutningar per år. Vi måste också titta närmre på varför Sverige har hamnat här, säger Erik Nord.

LÄS OCKSÅ: Så startade gängkriget i Biskopsgården – tio år senare pågår det fortfarande

LÄS OCKSÅ: Dömda: 13 utpekade gängledare i Göteborg

LÄS OCKSÅ: Topputredaren berättar: Polismordet, Gamlestaden, krogdådet och Lisa Holm

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.