Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fler skador bland resande svenskar

Sjukdom, olyckor eller fordonsskador. Det finns många skäl till att svenskar på utlandsresa kontaktar SOS International. Förra året ökade samtalen från nödställda med 20 procent. Lotta Stierner från Malmö fick en njurinfektion i Bolivias djungel.

– Vi reser mer och mer. Utlandsresor har gått från lyx till att vara normalkonsumtion. Samtidigt har vi inte riktigt känt av någon ekonomisk kris i Sverige, säger Per Byberg, key account manager på SOS International i Köpenhamn.

Nästan sex av tio ärenden utomlands gäller sjukdomsfall. Vart tionde fall rör personskador, medan ärenden som gäller fordonsskador och förseningar ligger på cirka fem procent vardera.

Feber i djungeln

Lotta Stierner reste 2008 runt i bland annat Bolivia och Peru. Hon tillbringade flera månader vid ett center för vilda djur som jaguarer, pumor och apor i Bolivia. Centret låg ute i djungeln, långt från närmaste stad. En dag fick hon feber.

– Men eftersom det tog åtta timmar att ta sig till närmaste stad tog det ungefär en vecka innan jag tog mig in till sjukhuset, säger Lotta Stierner.

Det visade sig att hon drabbats av en njurinfektion. Hon skrevs in på ett privatsjukhus och fick ligga där i en vecka. När Lotta Stierner skulle lämna sjukhuset ville de att hon skulle betala en räkning på ungefär 12 000 kronor, men som tur var hade hon en försäkring och fick hjälp av SOS International.

– Annars är det ju rätt mycket pengar när man är ute och backpackar, säger hon.

Ambulansflyg och vård

De tre turistländer som hade högst antal ärenden både 2009 och 2010 var Turkiet, USA och Thailand. Tillsammans stod de här länderna för cirka 30 procent av alla de fall med svenskar inblandade som SOS International hanterade i fjol. Insatserna kan vara allt från ambulansflyg hem till att ordna exempelvis vård, bilreparation eller hyrbil på plats.

Per Byberg berättar att den årliga ökningstakten har legat på den här nivån i fem år nu. Den ser ungefär likadan ut även när det gäller utlandsresenärer från våra grannländer.

Effekt av askmolnet

En speciell händelse för SOS International 2010 inträffade i april, då en lång rad flygplatser stängde till följd av vulkanaskan från Island. Enligt företagets hemsida ringde upp till 3 500 strandsatta flygpassagerare per dygn och det stängda luftrummet över Skandinavien fick även till följd att 125 sjuka eller skadade nordbor inte kunde flygas hem så snabbt som det var planerat.

Det stadigt ökande antalet ärenden har inneburit att SOS International successivt fått bygga ut sin verksamhet. Per Byberg om prognosen för 2011:

– Vi frågar alltid försäkringsbolagen och resebolagen om vad de tror. Nu kan man ju inte resa till semesterorterna i Egypten, så det kanske får en effekt. Men å andra sidan brukar andra resmål ta över i sådana lägen.

Skulle det bli en 20-procentig ökning av ärendena även i år så är det ingenting anmärkningsvärt, menar Per Byberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.