Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett nytt våldtäktsförsök anmäldes på Bråvallafestivalen på lördagen

Fler sexbrott anmälda på Bråvalla

Fem våldtäkter och tolv fall av sexuellt ofredande anmäldes under Bråvallafestivalen i Norrköping. Men polisen tror att årets höga siffror skvallrar om att fler väljer att anmäla brotten.

En ung kvinna anmälde i går att hon utsatts för en våldtäkt av en man som hon delade tält med under festivalen. Den misstänkta våldtäkten ska ha begåtts under natten till lördag, men kom till polisens kännedom först i går eftermiddag. Polisen grep den utpekade mannen, men frigav senare honom. Enligt presstalesperson Thomas Agnevik kommer förundersökningen förmodligen att läggas ned.

Besökare ingrep

- De har haft frivilligt sex innan den misstänkta våldtäkten, och därmed faller möjligheten att bevisa brottet genom att säkra dna. Det är ett ärende där ord står mot ord, och då brukar det inte bli åtal, säger Agnevik till TT.

En annan kvinna uppger att hon utsattes för ett våldtäktsförsök, enligt polisen. Det misstänkta våldtäktsförsöket ska ha inträffat vid niotiden på kvällen när en man tryckte upp kvinnan mot ett staket mellan campingen och en av festivalscenerna, men kvinnan lyckades undkomma när en festivalbesökare ingrep. Ingen har gripits med anledning av händelsen.

Polisen: "Tragiskt"

Sammanlagt har polisen tagit emot tolv anmälningar om sexuellt ofredande under Bråvallafestivalens tre dagar. En handfull män har delgivits misstanke om brott för ofredande, och tre har gripits för våldtäkterna.

- Det är ganska tragiskt att konstatera att yngre män uppträder på det här sättet, i alla fall i viss omfattning, säger Agnevik.

Polisen har fortfarande inte kommit vidare i utredningen om den misstänkta våldtäkten mot en kvinna i publikhavet under Zara Larsson-konserten i torsdags.

Mörkertalet minskar

- Vi har inte fått in ett enda vittnesmål, och inte ett enda tips överhuvud taget. Den enda vägen som jag ser är att vi har teknisk bevisning i form av dna-spår som kan hjälpa oss, säger Agnevik.

De anmälda fallen av sexuellt ofredande är mångdubbelt fler än vid tidigare Bråvallafestivaler, enligt polisen. Men Thomas Agnevik tror att ökningen till stora delar handlar om att fler väljer att anmäla brotten.

- Får vi inte in anmälningar, utan får läsa om det i sociala medier, krönikor eller höra om det ryktesvägen är det betydligt svårare för oss att vidta relevanta åtgärder. Det är också viktigt att brotten anmäls i anslutning till att de begås. Det finns ingen anledning att se bara mörkt på det här, säger han.