Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1177 Vårdguidens texter om värmeslag har 377 procent fler sidvisningar i juli i år än samma period förra sommaren. Arkivbild.

Fler sökningar på värmesjukdomar i sommar

Värmeböljan fortsätter. På 1177 Vårdguiden märks det genom att antalet sökningar på värmeslag, uttorkning och andra värmerelaterade sjukdomstillstånd har ökat med flera hundra procent jämfört med i fjol. Men intresset för fästingbett har minskat.

1177 Vårdguidens sommarstatistik visar att sajtens texter om värmeslag hade 37 301 sidvisningar mellan den 1 och 22 juli, att jämföra med 7 815 sidvisningar under samma period i fjol. Det är en ökning med 377 procent.

Även antalet sidvisningar av texter om uttorkning är betydligt fler i år än förra året – de har ökat från 5 176 till 18 740, det vill säga med cirka 260 procent.

Fler sökningar på algförgiftningar

- Det är betydligt fler. Förra sommaren var mycket kyligare, säger Staffan Gullsby, medicinskt sakkunnig läkare vid 1177 Vårdguiden, och tillägger:

- Det är en indikation på att denna form av problematik är betydligt mer omfattande i år, vilket inte är så himla konstigt eftersom det är betydligt varmare. Väderleken är annorlunda i år och då påverkas vi människor annorlunda.

Sidvisningar av texter som handlar om algförgiftningar har ökat med hela 980 procent – från 890 förra sommaren till 9 612 denna sommar.

- Det skulle kunna ge en indikation på att det är mer algblomning än förra året – eller att det är precis likadant, men att man har badat mer i år och då noterat dem mer.

Samtidigt visar statistiken att antalet sidvisningar av artiklar om fästingar är 68 procent färre i år än förra året.

- Fästingar gillar inte den värme som råder nu. Det är en dålig sommar om man är en fästing.

Undvik alkohol

Hur många som faktiskt har sökt vård för de värmerelaterade symptomen saknar 1177 Vårdguiden siffror för. Men enligt Staffan Gullsby är det tydligt att extremvärmen påverkar sjukvården.

- Om det blir högre belastning eller inte vågar jag inte svara på, men man får ett annat panorama att jobba med – det blir mer av vissa saker och mindre av andra saker. Vid långvarig värme finns det också riskgrupper som inte mår bra av den. Det gäller småbarn, men framför allt äldre.

Staffan Gullsby understryker vikten av att använda sunt förnuft i värmen. För att minska risken för att drabbas av värmeslag, uttorkning och annat bör man se till att dricka mycket, använda solskyddsfaktor – och undvika alkohol.

- Förutom att alkohol påverkar omdömet är den uttorkande. Det är inte så bra. Sitter man dessutom och släcker törsten med alkohol varje kväll ökar risken för missbruk.