Antalet narkotikabrott har ökat inom polisen. Arkivbild.
Antalet narkotikabrott har ökat inom polisen. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Fler poliser utreds för knarkbrott

Fler poliser och polisstudenter utreds för narkotikabrott, enligt en undersökning av polisens avdelning för särskilda utredningar (SU), skriver Polistidningen.

ANNONS

En av orsakerna är den ökade drogliberala hållningen, tror avdelningschef Ebba Sverne Arvill.

– Ser man internationellt så går vi mot en allt mer drogliberal hållning, framförallt bland ungdomar. Risken är att det här kommer att bli ett vanligare problem inom polisen eftersom vi står inför stora rekryteringar, säger Ebba Sverne Arvill till tidningen.

Hon tror också att en ökad legal förskrivning av narkotiska läkemedel kan vara en möjlig förklaring.

– Det kan hända att den som inte tycker sig få tillräckligt från läkaren i stället vänder sig till den illegala marknaden för att få sin medicin. Och är det en polis så riskerar han eller hon att utsättas för påtryckningar från kriminella, säger Arvill.

ANNONS

Under 2019 sågs en markant ökning av inkommande tips om innehav och bruk av narkotika bland anställda inom Polismyndigheten, och då främst poliser, enligt SU. Mest ökade gruppen polisstudenter.

Under 2016–2018 inkom 15–20 anmälningar om narkotikabrott per år. Förra året låg siffran på närmare 40.

Det handlar främst om eget bruk och innehav men också doping och misstankar om försäljning.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS