Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fler möten om terrorläget i Sverige

- Det finns en generell hotbild mot judiska intressen i Sverige, säger Erik Nord, polisområdeschef Göteborg.

Polisen i hela landet har under söndagen suttit i möten tillsammans med Säkerhetspolisen för att samordna arbetet mot terrorhot i Sverige. Erik Nord vill inte gå in på om det föreligger något konkret hot.

- Men självklart råder ett förhöjt säkerhetsläge. Jag vill inte uttala mig om något enskilt objekt, men det finns en generell hotbild mot judiska intressen.

Polisen har under många år haft samarbete med judiska församlingen i Göteborg angående säkerheten och har nu fortlöpande kontakt.

- Det är en komplex och komplicerad situation. Det pågår ett intensivt arbete med att planera och vidta olika åtgärder enligt nationella riktlinjer, säger Erik Nord.

Det är för tidigt att säga om säkerhetsläget i Sverige påverkas. Det är bedömningen just nu enligt Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.- Vi har kontakt med polisen i Skåne och Danmark och säkerhetspolisen i Danmark. Vi följer den danska utredningen och bedömer hela tiden om attentaten och utvecklingen i Danmark kan påverka säkerheten i Sverige, säger Fredrik Mildner, pressekretare på Säpo.

- Det är för tidigt att säga något om huruvida säkerhetsläget påverkas i Sverige eller inte, säger Fredrik Milder.

Efter terrorattentaten i Paris i januari intensifierade Säpo sitt arbete med att bedöma vilka personer som kan ha både avsikt och förmåga att begå terrorattentat i Sverige.

Anders Kassman, operativ chef vid Säkerhetspolisen, sa i samband med terrorattentaten i Paris att "det stämningsläge som nu uppstått, när det hänt flera saker på kort tid, ökar naturligtvis vikten av ett bra underrättelseläge. Därför lägger vi nu stor vikt vid att få in information och vidta åtgärder. Än så länge finns det dock ingenting som tyder på en koppling till Sverige".

Då det gäller säkerheten på Landvetters flygplats är bedömningen enligt Anna Domanders, presstalesperson på Swedavia: Attentaten i Köpenhamn påverkar inte flygtrafiken.

- Men vi kommenterar inte säkerhetsnivåerna på flygplatserna, säger hon.

Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Göteborg, säger att gränspolisen vid Landvetter inte vidtagit några speciella åtgärder.

Men samtidigt görs bedömningar hela tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.