Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fler män engagerar sig feministiskt

Efter #metoo-kampanjen har antalet medlemmar i den ideella feministiska medlemsorganisationen MÄN ökat med 75 procent. — Jag tror verkligen att det finns ett före och ett efter #metoo, säger MÄNS ordförande Luis Lineo.

Efter att tusentals kvinnor vittnat om sexuella trakasserier via nätkampanjen #metoo, har många ställt frågan vad män kan göra för att förändra klimatet. Det ökade engagemanget märks tydligt hos den ideella feministiska medlemsorganisationen MÄN, vars medlemsantal ökade med 75 procent på en vecka.

— Det handlar om att fler förstår att jämställdhetsfrågor också är mäns ansvar. I dag pratar vi mycket mer om hur män socialiseras, umgås och är med varandra när vi diskuterar mäns våld och sexuella trakasserier. Så var det inte för tio år sedan, säger Luis Lineo, ordförande i MÄN.

 

"Det är alla sorters män"

Trots en lång bakgrund i jämställdhetsfrågor, tycker han att det varit jobbigt att ta till sig kvinnors berättelser under #metoo-kampanjen.

– Jag har haft vänner, flickvänner och familj som berättat om det här i åratal, men ändå har jag drömt mardrömmar en hel vecka. Det enda som hjälper är känslan av att vi går framåt nu, inte minst genom att det rasistiska samtalet som ofta präglar dessa frågor har kommit lite i skymundan. Det är inte några diffusa "andra" som utför detta, det är alla sorters män.

LÄS MER: Rapporter om sexkränkningar bedöms öka

 

Kan leda till förändring

Luis Lineo är sexualupplysare sedan femton år tillbaka. Bland annat har han arbetat på RFSU där han i killgrupper pratat om sex och jämställdhet. Nu hoppas han att medvetenheten som kampanjen bidragit till, kan leda till verklig förändring.

– Kvinnoorganisationer och tjejjourer har skrikit om dessa problem i 30 - 40 år, men tyvärr har polletten inte trillat ner ordentligt förrän nu. Det går inte längre att skylla ifrån sig med "det är inte alla män", istället måste vi fokusera på varje människas ansvar att agera. Jag upplever att det finns en stor nyfikenhet bland de som söker sig till oss nu. De vill göra något, i sin familj, på sin arbetsplats, på nätet och så vidare.

LÄS MER: Männen efterlyses i #metoo-debatt


Vad tycker du att män ska vill engagera sig ska göra?

– Man ska lyssna, reflektera kring sin egen roll och sitt eget ansvar och sen lyssna igen. Sen får man agera, gå på känslan av att något är knasigt och försöka rusta sig med argument och kunskap så när man möter sexism och kvinnoförnedring i manliga miljöer, kan man säga ifrån och visa att det inte är okej.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.