Vid skidåkning i riskdrabbade lavinområden krävs kunskap och träning, råder Naturvårdsverket. Arkivbild.
Vid skidåkning i riskdrabbade lavinområden krävs kunskap och träning, råder Naturvårdsverket. Arkivbild.

Fler laviner när off pist-åkning ökar

Allt fler människor ger sig ut bortom skidanläggningarnas områden för att utforska fjällen. Och nu mellan sportlovet och påsken inträffar de flesta lavinolyckorna.

ANNONS
|

I återkommande enkäter som Naturvårdsverket gjort de senaste åren syns en trend i att fler skidåkare vill köra off pist. I en undersökning från 2017 svarade nästan sex av tio att de oftare ägnar sig åt sådan åkning jämfört med för tre år sedan.

Två anledningar är att marknaden utvecklas och att facktidningar bidrar med en positiv bild av off pist-åkningen. Även i försäljningssiffror och antalet tillbud syns en ökning, enligt Per-Olov Wikberg.

- Det går många laviner. Är det ingen i vägen så är det ingen fara utan det är mer en naturhändelse. Under sportlovet och påsken rör sig mycket folk i terrängen och i de flesta fall så är det personerna själva som utlöser lavinen. Det är uppenbarligen farligt, säger han.

ANNONS

Svårt att begränsa

Därför är det viktigt att informera om riskerna med att ge sig ut i lavinkänsliga områden. På Naturvårdsverkets tjänst lavinprognoser.se finns dagliga uppdateringar om riskläget och i skrivande stund varnas för betydande lavinfara, en trea på den femgradiga skalan, i Västra Vindelfjällen och Abisko eller Riksgränsfjällen.

- Åker man i en liftanläggning så är det i princip ofarligt förutom att du kan bryta ett ben, men om man lämnar liftanläggningens område behöver man ha kunskap och träning, säger Per-Olov Wikberg.

De senaste åren har även skoterförare tillkommit som en riskgrupp. Där saknar många utbildning och fordonen är lätta, tar sig fram enkelt i oländig terräng men är samtidigt tunga nog för att sätta en enorm snömassa i rörelse.

Att begränsa skidåkare i var de får röra sig i naturen för att komma till rätta med problemet tror inte Per-Olov Wikberg är rätt väg att gå.

- Det har man gjort i närheten av liftanläggningar tidigare. Då satte polisen upp rep. Men det är borta och nu handlar det om att informera och kommunicera. Det är nog inget land som begränsar skidåkarnas möjlighet att röra sig i fjällen, däremot kan det vara värdefullt att känna till vad man ska göra om en lavin inträffar.

ANNONS

Kan rädda liv

De senaste vintrarna har flera allvarliga tillbud inträffat i de svenska fjällen men den viktigaste aspekten för att rädda liv är att de som befinner sig i sällskapet snabbt undsätter de som dras med. Per-Olov Wikberg är för den sakens skull inte orolig för att trenden med ökat off pist-åkande innebär problem.

- Om den här ökningen sker utan att fler lavinolyckor inträffar, då ser jag positivt på det. Vi har fantastiska fjäll och växande turism.

TT

Fakta: Råd i lavinterräng

Råd till den som planerar för en tur i lavinterräng:

Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.

Ha alltid med säkerhetsutrustning – i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.

Läs lavin- och väderprognoser – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser.

Planera och förbered dig tillsammans med dina åkkamrater – diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.

Var beredd att ändra er – att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan.

Källa: Naturvårdsverket

ANNONS