Fler lågenergilampor ska samlas in

ANNONS
|

Miljöminister Lena Ek tog i december i fjol de insamlingsansvariga i örat sedan det visat sig att 200000 lågenergilampor felaktigt slängs i glasigloor varje år. Nu har Avfall Sverige och kommunerna återkommit med förslag som ska underlätta för hushållen att slänga smått elskrot och lågenergilampor.

De lovar att ordna fler insamlingsställen, exempelvis i butiker och återvinningsstationer. Samtidigt startar de omfattande rikstäckande kampanjer för att informera konsumenterna exakt var de kan slänga sina miljöfarliga lampor och elprylar. Kampanjerna startar i sommar och pågår till slutet av nästa år.

–Vi inventerar nu hur dagens system ser ut och om en månad vet vi hur det ser ut i varje kommun. Sedan ska vi driva på för att få bättre insamlingssystem nära konsumenterna, på platser dit man går en gång i veckan, säger Jan-Olof Eriksson, vd på Elkretsen.

ANNONS

Lena Ek tycker att förslaget är bra.

–Vi ska ha en avstämning i oktober och kommer att se till att målen i deklarationen fullföljts till mars nästa år, säger hon.

Alla lågenergilampor innehåller en liten mängd kvicksilver, den senaste generationen cirka 3 milligram. De är undantagna det kvicksilverförbud som regeringen införde den 1 juni 2009.

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna. Det bryts inte ned i naturen och hotar både människors och djurs hälsa.

Tungmetallen är skadlig även i mycket låga halter och drabbar framför allt det centrala nervsystemet.

Studier på barn har visat att exponering för metylkvicksilver under fosterstadiet kan skada språkutveckling, minnesförmåga och psykomotorisk utveckling.

(TT)

ANNONS