Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla kommuner måste erbjuda minst 15 timmar per vecka på förskola för äldre syskon under föräldraledighet. Men flera kommuner väljer att ge rätt till mer, vilket gör att villkoren för landets föräldrar ser väldigt olika ut.

Fler kommuner ökar förskoletid för syskon

I de flesta av landets kommuner får föräldralediga ha äldre syskon i förskola max femton timmar per vecka. Men allt fler kommuner väljer att öka timmarna och vissa har gått så långt som att erbjuda heltid – något som både applåderas och upprör.

- Många barn trivs bra och då ska det finnas möjlighet att gå kvar efter att man fått ett syskon. Det är helt orimligt att man tar bort barn från tryggheten i sina grupper och drar ner vistelsetiden, och att föräldrar hamnar i en knepig situation när man ska planera föräldralivet.

Det säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i Stockholms stad, där man nyligen bestämt att alla barn ska ha rätt till heltid på förskola – även om deras mamma eller pappa är föräldralediga med mindre syskon.

"Märkliga skillnader"

Beslutet är mycket ovanligt. Bara en ytterligare kommun, Söderhamn, erbjuder heltid, visar TT:s kartläggning av vilka regler som gäller i landets 290 kommuner. På de allra flesta håll gäller 15 timmar per vecka, vilket kommunerna enligt lag måste erbjuda. Men 40 kommuner har valt att ge rätt till fler timmar, vilket gör att villkoren spretar kraftigt. Bor du exempelvis i Kramfors får äldre syskon vara på förskola 15 timmar. Flyttar familjen cirka en halvtimmes bilfärd bort, till Härnösand, ökar timmarna väsentligt – till max 30 per vecka.

- Jag förstår att man som förälder tycker att det är märkliga skillnader men det är beslut som har tagits av kommunpolitikerna, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), om de olika villkoren för landets föräldrar.

Personal oroas

Han ser ingen anledning att se över lagen och öka minimikravet.

- Vi prioriterar mindre barngrupper. Sedan är det bra när kommuner kan erbjuda mer tid, om man klarar det utan att det påverkar det pedagogiska innehållet i förskolan.

I Stockholm har beskedet om heltid rört upp känslor. Medan många är glada över mer timmar, finns också en stark oro för att kvaliteten i förskolan kommer att påverkas negativt när fler barn kan komma att gå längre dagar. Nätverket "Förskoleupproret" har till exempel hållit en manifestation mot ändringen.

Morföräldrar hämtar

I Söderhamn, där heltid gäller sedan ett par år tillbaka, har den totala närvaron på förskolorna ökat, enligt Pernilla Lund, controller på barn- och ungdomsförvaltningen.

- Men inte alls i förhållande till den personalförstärkning som gjorts. I Söderhamn är inte så många barn på heltid över huvud taget. Vi har inte så mycket restider här och många har närheten till far- och morföräldrar som kan hämta tidigare. Det kanske är sådant som ser olika ut i en mindre och en större stad, säger hon.

Umeå är en av de kommuner som stannat på 15 timmar – och det är en fråga om ekonomi och kvalitet.

- Vi försöker att minska barngruppsstorlekarna och att i det här skedet erbjuda heltid går inte om vi ska kunna behålla de små grupperna, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.