Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överåklagaren Mikael Björk har beslutat att brottsutredningen mot kirurgen Paolo Macchiarini återupptas på nytt.

Fler kan misstänkas i Macchiarini-utredning

Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, är nöjd med beskedet att förundersökningen mot Paolo Macchiarini återupptas. Fler än den italienske kirurgen kan komma att delges misstanke om brott. Närmast till hands ligger de två verksamhetschefer som ansvarade för vårdens kvalité.

Överåklagare Mikael Björk säger att han återupptar de delar av utredningen rörande två luftstrupspatienter som opererades i Sverige av Paolo Macchiarini. Den italienske kirurgen är därmed skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott.

- Vi räknar med att före sommaren ha vidtagit de flesta utredningsåtgärder och då kunna fatta beslut om Macchiarini ska höras igen, säger Mikael Björk vid en presskonferens.

- Mitt beslut att återuppta betyder inte per automatik att det kommer att väckas åtal.

"Känns jättebra"

Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och som tidigare har utrett Karolinska universitetssjukhusets roll i ärendet, är nöjd med beslutet.

- Vi (Smer) har uttalat oss tidigare om det här och vi tycker att det vore bra om det prövas i domstol. Det finns så många principiellt viktiga aspekter som borde prövas rättsligt, säger han.

Det var i oktober förra året som åklagarna lade ner förundersökningen mot Paolo Macchiarini. Åklagarna ansåg visserligen att operationerna genomfördes av "oaktsamhet" och dessutom saknades etiska tillstånd, men trots det valde man att lägga ner förundersökningen. Dels för att det, enligt åklagarna, inte gick att bevisa att det hade blivit bättre med någon annan metod, dels för att det uppenbara brottet mot etikprövningslagen var preskriberat.

Svårt rättsläge

Men beslutet överklagades och en målsägande och anhöriga till andra målsägande begärde att ärendet skulle prövas på nytt. Utvecklingscentrum Göteborg inledde därför i december förra året en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

- Det innebär inte att den åklagare som lade ner den tidigare förundersökningen gjorde fel. Rättsläget är oklart. Men det kan antas att det finns ett orsakssamband för två av dessa patienter mellan operationerna och de skador som uppstod, säger Mikael Björk.

Advokat Sabina Saidi företräder de anhöriga i de fall som nu ska prövas på nytt.

- Det känns jättebra. Det är bara ett första steg så klart, att man ska återuppta förundersökningen, men det är jätteglädjande, säger hon.

Fler ansvariga

Mikael Björk säger också att det kommer att ske förhör med personer som inte tidigare har hörts.

- Det kan inte uteslutas att några av de personerna kommer att delges skälig misstanke.

Vilka dessa personer är vill Mikael Björk inte säga. Men utöver Paolo Macchiarini, hade även de läkare som var verksamhetschefer där operationerna utfördes ett tydligt ansvar, menar Kjell Asplund.

- Det är alltid den opererande kirurgen som bär det direkta ansvaret. Utöver det är det klinikchefen som ansvarar för kvalitén på den vård som ges och i det här fallet var de två stycken, chefen för thoraxkliniken och öron-näs-halskliniken. Någon rättslig bedömning av deras ansvar vill jag dock inte göra, säger han.

Även professor Bengt Gerdin, som var den som på uppdrag av Karolinska institutet utredde Macchiarinis forskning, anser att det är de kliniskt ansvariga, det vill säga verksamhetscheferna, som kan vara av intresse för utredningen.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter om vilken typ av misstänkt brott som ska prövas igen.