Överåklagaren Mikael Björk har beslutat att brottsutredningen mot kirurgen Paolo Macchiarini återupptas på nytt.
Överåklagaren Mikael Björk har beslutat att brottsutredningen mot kirurgen Paolo Macchiarini återupptas på nytt.

Fler kan misstänkas i Macchiarini-utredning

Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd, är nöjd med beskedet att förundersökningen mot Paolo Macchiarini återupptas. Fler än den italienske kirurgen kan komma att delges misstanke om brott. Närmast till hands ligger de två verksamhetschefer som ansvarade för vårdens kvalité.

ANNONS
|

Överåklagare Mikael Björk säger att han återupptar de delar av utredningen rörande två luftstrupspatienter som opererades i Sverige av Paolo Macchiarini. Den italienske kirurgen är därmed skäligen misstänkt för två fall av vållande till kroppsskada, grovt brott.

- Vi räknar med att före sommaren ha vidtagit de flesta utredningsåtgärder och då kunna fatta beslut om Macchiarini ska höras igen, säger Mikael Björk vid en presskonferens.

ANNONS

- Mitt beslut att återuppta betyder inte per automatik att det kommer att väckas åtal.

"Känns jättebra"

Kjell Asplund, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och som tidigare har utrett Karolinska universitetssjukhusets roll i ärendet, är nöjd med beslutet.

- Vi (Smer) har uttalat oss tidigare om det här och vi tycker att det vore bra om det prövas i domstol. Det finns så många principiellt viktiga aspekter som borde prövas rättsligt, säger han.

Det var i oktober förra året som åklagarna lade ner förundersökningen mot Paolo Macchiarini. Åklagarna ansåg visserligen att operationerna genomfördes av "oaktsamhet" och dessutom saknades etiska tillstånd, men trots det valde man att lägga ner förundersökningen. Dels för att det, enligt åklagarna, inte gick att bevisa att det hade blivit bättre med någon annan metod, dels för att det uppenbara brottet mot etikprövningslagen var preskriberat.

ANNONS

Svårt rättsläge

Men beslutet överklagades och en målsägande och anhöriga till andra målsägande begärde att ärendet skulle prövas på nytt. Utvecklingscentrum Göteborg inledde därför i december förra året en granskning av hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande.

- Det innebär inte att den åklagare som lade ner den tidigare förundersökningen gjorde fel. Rättsläget är oklart. Men det kan antas att det finns ett orsakssamband för två av dessa patienter mellan operationerna och de skador som uppstod, säger Mikael Björk.

Advokat Sabina Saidi företräder de anhöriga i de fall som nu ska prövas på nytt.

- Det känns jättebra. Det är bara ett första steg så klart, att man ska återuppta förundersökningen, men det är jätteglädjande, säger hon.

Fler ansvariga

Mikael Björk säger också att det kommer att ske förhör med personer som inte tidigare har hörts.

- Det kan inte uteslutas att några av de personerna kommer att delges skälig misstanke.

ANNONS

Vilka dessa personer är vill Mikael Björk inte säga. Men utöver Paolo Macchiarini, hade även de läkare som var verksamhetschefer där operationerna utfördes ett tydligt ansvar, menar Kjell Asplund.

- Det är alltid den opererande kirurgen som bär det direkta ansvaret. Utöver det är det klinikchefen som ansvarar för kvalitén på den vård som ges och i det här fallet var de två stycken, chefen för thoraxkliniken och öron-näs-halskliniken. Någon rättslig bedömning av deras ansvar vill jag dock inte göra, säger han.

Även professor Bengt Gerdin, som var den som på uppdrag av Karolinska institutet utredde Macchiarinis forskning, anser att det är de kliniskt ansvariga, det vill säga verksamhetscheferna, som kan vara av intresse för utredningen.

Rättad: I en tidigare version förekom felaktiga uppgifter om vilken typ av misstänkt brott som ska prövas igen.

TT

Fakta: Fallet i korthet

2010: Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011–2012: Macchiarini utför fyra operationer med konstgjorda luftstrupar på tre patienter på KS. Alla tre är nu döda.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini anklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Men hans gästprofessur avslutas och han får en tidsbegränsad anställning som forskare.

2016: SVT sänder dokumentärserien "Experimenten" där Macchiarinis forskning ifrågasätts. Flera på nyckelposter inom KI lämnar sina uppdrag. KI avskedar Paolo Macchiarini som även delgivs misstanke om grovt vållande till annans död.

2017: Åklagare meddelar att förundersökningarna mot Macchiarini läggs ned. Det har inte gått att bevisa att han skulle vara skyldig till varken vållande till annans död eller vållande till kroppsskada.

2018: Utvecklingscentrum Göteborg granskar hela ärendet, som totalt rör fyra målsägande. Beslut huruvida förundersökningen ska tas upp på nytt eller inte presenteras i december.

Fakta: Två fall granskas igen

I den första förundersökningen var kirurgen Paolo Macchiarini delgiven misstanke om tre fall av vållande till annans död, alternativt vållande till kroppsskada och ett fall av vållande till kroppsskada. Detta efter att kirurgen hade opererat in plaststrupar hos tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Alla tre är i dag döda. Utöver detta genomförde han även en annan typ av operation som också ingick i denna förundersökning.

De ärenden som nu ska granskas på nytt gäller en turkiska flicka och en isländsk man som fick konstgjorda luftstrupar. Vad gäller den tredje luftstrupspatienten, en amerikansk man, anser Mikael Björk att det medicinska underlaget är för bristfälligt. Mannen avled i USA och hans kropp genomgick aldrig någon obduktion.

Det hade även begärts överprövning för en fjärde patient, en svensk man som opererades med en helt annan metod. Men inte heller denna förundersökning öppnas på nytt. Enligt Mikael Björk opererades patienten med en beprövad metod och det finns ingenting som tyder på att den inte utfördes enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.

Fakta: Huvudena som rullade

Utöver Paolo Macchiarini kom operationerna att påverka en rad andra högt uppsatta personer på Karolinska institutet och universitetssjukhuset:

Anders Hamsten

Rektor för Karolinska institutet (KI) 2013–2016, avgick i februari 2016 efter massiv kritik. Hamsten friade Macchiarini från misstanken om forskningsfusk och försvarade Macchiarinis operationer i en debattartikel i Dagens Medicin.

Harriet Wallberg

Rektor för KI 2003–2013. Enligt Sten Heckschers rapport om Macchiarini-affären var Wallberg pådrivande i att rekrytera Paolo Macchiarini till KI och Karolinska universitetssjukhuset (KS). Hon lämnade KI för att bli universitetskansler, men avskedades av regeringen.

Hans-Gustaf Ljunggren

Lämnade på eget initiativ sitt uppdrag som dekanus för forskning vid KI. Ljunggren var en av de personer som handlade ärendet där Macchiarini friades från forskningsfusk.

Jan Carlstedt-Duke

Lämnade sin roll som rektorsråd på KI. Carlstedt-Duke bidrog till att fria Macchiarini från misstankarna om forskningsfusk.

Lars Leijonborg och KI:s styrelse

Leijonborg var ordförande för KI:s styrelse och avgick inför att Sten Heckscher skulle presentera sin rapport. Helene Hellmark Knutsson (S), minister för forskning och högre utbildning, avskedade senare hela KI:s styrelse och sade att hon hade avskedat även Leijonborg om denne inte hade gått frivilligt.

Urban Lendahl

Lämnade sin post som sekreterare i Nobelkommittén och Nobelförsamlingen eftersom han utretts för sin roll i att rekrytera Macchiarini.

Timeout och fusk

Utöver dessa tvingades dessutom två chefer på KS att ta timeout.

Dessutom har professor Katarina LeBlanc med flera fällts för forskningsfusk på grund av en artikel publicerad i den ansedda tidskriften The Lancet. Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) ansåg i en granskning att artikeln är fusk.

ANNONS