Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullverket är en av de myndigheter som föreslås få utökat anslag i år. Arkivbild.

Fler kameror när Tullverket får påökt

Tullverket får ett tillskott på 72 miljoner kronor i regeringens vårbudget, rapporterar Sveriges Radio. Tullverkets chef välkomnar beskedet och öppnar bland annat för fler kameror vid Öresundsbron.

Pengarna ska gå till utökade insatser för att stoppa illegala varor vid gränsen. Huvuddelen av tilloskottet – 52 miljoner kronor – ska gå till investeringar i modern teknik som exempelvis ny spaningsutrustning och fasta kameror.

- I takt med att brottsligheten får mer förfinande metoder, så måste våra brottsbekämpande myndigheter också förfina sina arbetsmetoder, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio Ekot.

"Väldigt glad"

Generaltulldirektör Therese Mattsson har ännu inte sett exakt vad pengarna ska gå till, det framgår inte förrän vårbudgeten släpps den 16 april.

- Jag vet inte exakt hur de kommer att fördelas. Men finansministern nämnde i varje fall fasta kameror, dataövervakning och kinapaketen, säger hon till TT.

Tullverkets chef ser pengarna som ett mycket välkommet tillskott.

- Vi har bett om extra pengar till kameror, och det här kommer tror jag kommer att täcka det behovet i första vändan i varje fall. Jag är väldigt glad över att regeringen har lyssnat på oss och förstått vad vi behöver.

Fler kameror i Skåne

De fasta kamerorna kommer i första hand att sättas upp på Öresundsbron och vid färjelägen i Skåne, enligt generaltulldirektören.

- De här pengarna är för det återstående året och vi hade inte haft råd att göra en så här stor satsning i år. Så detta kommer att göra skillnad för oss och snabba på vår tekniska utveckling, säger Mattsson.

Tullens narkotikabeslag ökade kraftigt i fjol, främst när det gäller amfetamin och hasch. Däremot har antalet beslagtagna skjutvapen inte ökat nämnvärt, trots att vapen är en prioritet.

Under fjolåret beslagtog Tullverket 61 skjutvapen fördelade på något färre beslagstillfällen än de 52 man tog under 2016. I sitt senaste regleringsbrev till myndigheten sade regeringen att Tullverket ska genomföra fler tullkontroller.