Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkemedelsverket tror inte på en framtida brist av kortisonläkemedlet. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT
Läkemedelsverket tror inte på en framtida brist av kortisonläkemedlet. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Fler i EU kan få använda covidläkemedel

Läkemedlet dexametason kan komma att användas i högre utsträckning mot covid-19 i Europa.
Efter positiva forskningsresultat utvärderar EU en formell rekommendation av läkemedlet.

Dexametason minskar dödligheten för svårt sjuka covidpatienter, visar en stor studie. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har därför börjat granska resultaten för att kunna ge en rekommendation om att läkemedlet ska kunna användas specifikt för covid-19.

– Det är det enda läkemedlet som visar högre överlevnad i covid-19, säger Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Kortisonläkemedlet dämpar inflammationer och används annars bland annat mot reumatism och cancer.

– Det är en gammal och hederlig substans som ingår i grundarsenalen, säger han.

Används i Sverige

Generellt är dexametason redan godkänt och i Sverige finns så kallad fri förskrivningsrätt, vilket innebär att läkare kan förskriva godkända läkemedel till patientgrupper som inte utvärderats för läkemedlet.

I flera andra länder är regelverken striktare och läkare kan förskriva läkemedel endast till särskilt beslutade patientgrupper.

En rekommendation från EU spelar därför större roll för andra länder än för exempelvis Sverige, där preparatet redan används inom covidvården. Framförallt för sjukhuspatienter som får syrgastillskott och som varit sjuka i mer än sju dagar, berättar Lars-Magnus Andersson som är ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen.

– Det minskar risken för att bli allvarligt sjuk och hamna i respirator, säger han.

Osannolik brist

Att det skulle bli brist på läkemedlet är osannolikt tror Läkemedelsverket, även om fler får möjligheten att använda det mot covid-19.

– Det är en substans som det finns flera tillverkare av och då brukar det inte bli en brist, men det är svårt att sia om, säger Karl-Mikael Kälkner.

Erik Nilsson/TT

I studien som EU:s läkemedelsmyndighet nu utvärderar framgår flera slutsatser.

Bland annat minskade dexametason dödligheten med cirka 35 procent hos patienter som vårdades i respirator och 20 procent hos patienter som enbart fick syrgas. Dock minskade inte dödligheten hos patienter som inte fick syrgas.

Källa: Läkemedelsverket