Fler giftskor återkallas

ANNONS
|

GP skrev i tisdags om de giftiga barnskorna som visat sig innehålla mycket höga halter av det giftiga ämnet dibutylftalat (DBP).

I onsdags tog Ica beslutet att återkalla ytterligare sandaler och totalt handlar det nu om åtta modeller - två äventyrssandaler, fyra slip in-skor och två flip flops - med Disney Cars- och Hello Kitty-motiv.

- Vi återkallar nu samtliga skor från den aktuella leverantören. När det gäller flip flopsen tar vi det säkra före det osäkra eftersom det inte finns något testresultat på dem än, säger Maria Smith, miljöchef på Ica.

Sammanlagt har Ica haft 25 000 par av skorna i butik, varav 20 000 par redan sålts.

ANNONS

Under onsdagen hörde ett 30-tal personer av sig till Icas kundtjänst med frågor.

- De flesta vill veta om det är okej att lämna tillbaka skorna, och det är det, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica.

Butikskedjan tänker fortfarande inte kräva in de sålda skorna från kunderna utan menar att det är leverantörens beslut.

Men leverantören TSS Scandinavia har inga sådana planer. I går kommenterade de för första gången giftfyndet i ett pressmeddelande.

Enligt försäljningschefen John Kihlbom ska ingen skugga kastas över Ica.

"Vi är djupt ledsna att Ica fått leveranser av skor som innehåller höga halter av miljöfarliga ämnen. Ica har kommit längre än övriga Europa i många miljöfrågor, och har strängare regler och krav på vad och vilka substanser en sko får innehålla, och de skor vi levererar till Ica innehåller normalt inga av dessa ämnen. Vi ser ytterst allvarligt på det inträffade och har påbörjat en intern utredning om vad som gått fel i produktionen av dessa skor, för att säkerställa att det inte kan ske igen", skriver John Kihlbom i ett pressmeddelande.

ANNONS