Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En hand med penna markerar med en ring runt en förändring på huden. Arkivbild.

Fler får cancerbesked över telefon

Allt fler får veta att de har malignt melanom, hudcancer, via telefon eller brev trots att rekommendationen är att beskedet ges vid personligt möte och helst med behandlande läkare, skriver Dagens Medicin.

Enligt statistik från melanomregistret gavs endast 43 procent av hudcancerbeskeden i sjukvårdsregion Stockholm/Gotland vid ett personligt möte under 2016. Trettiotvå procent av cancerbeskeden gavs över telefon och 6 procent fick sin diagnos via brev.

- Ibland händer det att vi gör ett sämre jobb med diagnosbeskeden. Men det kan finnas andra förklaringar till siffrorna, säger Jan Lapins, överläkare vid hudkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Andra anledningar kan vara att patienten inte vill ha ett möte eller att malignt melanom ofta upptäcks av primärvården där det kan vara svårare att planera ett återbesök, förklarar han.

I norr kan det istället vara långa avstånd som gör att beskedet lämnas över telefon. I norra sjukvårdsregionen gavs 26 procent av cancerbeskeden över telefon 2016.

- Vi har långa avstånd att ta hänsyn till och det känns inte bra att patienter ska resa i timmar för att tala med läkaren en kort stund, säger Adriana Herrera Gonzales, överläkare vid Sunderby sjukhus och processledare för hudtumörer i RCC Norr.